Voorste Kruisband

De voorste kruisband is één van de belangrijkste stabiliserende structuren van het kniegewricht. Het is een touwachtige structuur binnen het gewricht, dat functioneert als een constante stabilisator van de knie. Het zorgt ervoor dat de 2 botten (femur en tibia) van de knie niet abnormaal ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, tijdens beweging.

Het niet goed functioneren van de voorste kruisband is een van de meest voorkomende orthopedische problemen bij honden. Het resulteert onherroepelijk in aantasting van het gewricht (artritis). Het is vaker een slijtageprobleem dan een acute sportblessure. Hoewel het probleem past opvalt na rennen of spelen, is het ziekteproces vaak al weken tot maanden aan de gang voordat de symptomen optreden.

Wat zijn de symptomen?

Een aantal symptomen die uw dier kan vertonen zijn:

• Mank lopen
• Achterpoot omhoog houden
• Zitten met de poot naar buiten gericht
• Stijfheid, met name na inspanning
• Niet willen spelen of lopen
• Pijn bij aanraking
• Zwelling van het kniegewricht
• Knappend geluid bij lopen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Uw dierenarts voert een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit, waarbij de functie van de voorste kruisband wordt getest.
Vaak zijn röntgenfoto’s nodig om de mate van artritis vast te stellen. Sedatie is vaak nodig om een definitieve diagnose te stellen, om pijn tijdens te het maken van de foto’s te voorkomen bij u huisdier.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Allereerst, is het belangrijk om te weten dat er geen volledige genezing mogelijk is. Het gemeenschappelijk doel van de beschikbare therapiemogelijkheden is om de pijn te verlichten, de functie te verbeteren en de artritis te verminderen.
De meeste therapiemogelijkheden omvatten al deze doelstellingen.

Niet chirurgische behandeling

De niet chirurgische behandeling houdt in; 6-8 weken lijnrust en ontstekingsremmers. Wanneer de eerste pijn en ontsteking zijn verdwenen, zijn oefeningen die de spierkracht opbouwen en (indien nodig) gewichtsreductie de volgende stappen.
Het succespercentage om alle gestelde doelen te behalen is niet erg hoog en eigenlijk alleen geschikt voor honden met een gewicht onder de 15 kilogram.

Chirurgische behandeling

Er zijn verschillende chirurgische methoden mogelijk met een vergelijkbaar succespercentage. Het is belangrijk om te realiseren dat een complete inventarisatie en behandeling van beschadigde weefsels, (zoals de kruisband maar ook de meniscus) en de behandeling na de operatie minstens zo belangrijk zijn als de daadwerkelijke operatie zelf.

Meest voorkomende chirurgische technieken

TPLO (tibial plateau leveling osteotomy)
Veranderd de anatomie van de knie, zodat er stabiliteit wordt gecreëerd, de kruisband hoeft hierbij niet vervangen te worden. Deze techniek verminderd de helling van scheenbeen, waardoor bij beweging de druk op de voorste kruisband verminderd. Het bovenste deel van de tibia (scheenbeen) wordt cirkelvormig losgezaagd en gekanteld zodat de gewenste helling ontstaat. Het geheel wordt daarna vastgezet met platen en schroeven.

TTA (tibial tuberosity advancement)
Een techniek die vergelijkbaar is met bovenstaande TPLO. Hier worden de spierkrachten dusdanig van richting veranderd dat de tibia niet naar voren kan verplaatsten ten op zichte van het bovenbeen. Hierbij wordt de aanhechting van de kniepees losgezaagd en naar voren en omlaag verplaatst. Ook hier wordt het geheel op zijn plaats gehouden door platen en schroeven.

Lateral suture stabilization
Is een van de meest gebruikte technieken. De functie van de voorste kruisband wordt overgenomen door een hechting buiten het gewricht te plaatsen. De hechting wordt door 2 benige structuren gezet (tibia en een sesambeentje). De hechting zorgt voor een tijdelijke stabilisatie, het littekenweefsel wat er omheen wordt gevormd zorgt voor langdurige stabilisatie.

TightRope
Wordt gebruikt met bovenstaande techniek. Er wordt geen hechtmateriaal gebruikt maar een synthetisch materiaal dat erg lijkt op de structuur van de voorste kruisband. Het materiaal is vergelijkbaar met Kevlar en wordt humaan veelvuldig gebruikt bij orthopedische operaties. Het materiaal heeft eigenschappen waardoor het sterker wordt en waardoor het slagingspercentage van de ingreep toeneemt.

Take home message
1. Uw hond heeft, of zal artritis ontwikkelen als gevolg van het voorste kruisbandprobleem. Dit kan niet genezen worden met behulp van chirugie of medicatie. Met goed management is het probleem echter goed onder controle te houden.
2. De periode na de operatie is belangrijker dan de ingreep zelf. Het opvolgen van de gegeven instructies is erg belangrijk voor een goed herstel.
3. Bij honden met een kruisband probleem, is er kans van 50-70% dat de andere knie ook hetzelfde probleem ontwikkeld.
4. Na de operatie kunnen complicaties ontstaan, dit is het geval in ongeveer 10% van de gevallen. De volgende complicaties kunnen zich voordoen:
infectie (2.9%)
• instabiliteit (2.1%)
• scheur in de meniscus (4.8%)
5. De beste manieren om de kansen op complicaties te reduceren zijn:
• Houd uw hond op het ideale gewicht
• Volg de instructies van uw dierenarts nauwgezet
• Regelmatige controle bij uw dierenarts

Vraag uw Sterkliniek dierenarts voor meer informatie bij eventuele mobiliteitsklachten.