Voorjaar! 9 tips om uw kat veilig buiten te laten

Het is voorjaar en uw kat kan weer naar buiten. Volg onze 9 tips om het zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook als uw kat voor het eerst naar buiten gaat.

kat ruikt bloemen

Uw kat kan weer naar buiten! Heeft u een jager, een ontdekker, een vriendjesmaker of een binnenvetter? De meeste katten vinden niks prettigers dan lekker buiten ravotten en de buurt verkennen. Ook als uw kat nog nooit buiten is geweest. Kiest u ervoor om uw kat naar buiten te laten, dan is het goed om de volgende tips op te volgen.

1. Chip en vaccineer uw kat

Het beste wat u kunt doen is uw kat te laten chippen en registreren. Mocht uw kat verdwalen of weglopen dan kan hij of zij weer veilig bij u worden teruggebracht. Ook komt uw kat buiten met meer ziektes en infecties in aanraking, zorg er daarom voor dat hij gevaccineerd is en ontworm hem regelmatig.

2. Sla de avonden nog even over

Als uw kat nog nooit buiten is geweest, is het slim om de avonden nog even over te slaan. Laat hem eerst wennen aan het buiten zijn bij daglicht. En wilt u niet dat uw kat gaat jagen of de kans op verdwalen verkleinen? Zorg dan dat uw kat voordat het gaat schemeren binnen is. Katten zijn schemerjagers en zullen dan juist sneller op pad gaan om te jagen.

3. Loop de eerste keren mee naar buiten

Geef uw kat zelfvertrouwen door de eerst keren mee te lopen. Alle geuren, geluiden en objecten kunnen veel indruk geven. Als de kat eenmaal gewend is aan alles wat zich buiten afspeelt, is het niet meer nodig om mee te lopen. Een veilig tuigje kan hierbij ook uitkomst bieden.

4. Beloon uw kat

Roep de kat en geef wat lekkers als hij of zij reageert, of zelfs terugkomt naar huis. Zo kunt u uw kat trainen om naar huis te komen als u roept. Beloont u dit gedrag niet dan is het minder aantrekkelijk om bij elke roep naar binnen te komen. Dan zal uw kat er waarschijnlijk niet meer op reageren en lekker buiten blijven.

5. Laat uw kat alleen op rustige momenten naar buiten

Doet u dit op drukke en stressvolle momenten, dan zal uw kat er sneller tussenuit glippen. Bijvoorbeeld met vuurwerk, slecht weer, als de vuilniswagen langs komt of als de buurtkinderen naar school gaan. Katten zijn hier erg gevoelig voor kan (geluids)angst veroorzaken. Probeer dit dus te voorkomen.

6. Speelse en ondernemende katten?

Doe die pas naar buiten als ze een beetje moe en uitgespeeld zijn. Anders zullen ze snel op nieuw avontuur willen gaan. Dat is niet erg, maar de kans op verdwalen is hierdoor ook groter.

7. Ben u verhuisd?

Katten die verhuisd zijn hebben soms de neiging om naar het oude adres te lopen uit gewoonte. Houd de kat daarom, om zeker te zijn, de eerste 6 weken nog even binnen.

8. Veilig thuiskomen Zorg dat uw kat altijd naar binnen kan

Zorg dat uw kat altijd naar huis (en het liefst naar binnen) kan lopen. Een kattenluikje is ideaal, maar laat ook buurtkatten binnen. Gelukkig zijn er speciale kattenluikjes die op de identificatiechip reageren. Ook kunt u verschillende tijden instellen: bijvoorbeeld als uw kat na 6 uur ‘s avonds binnen komt dat het luikje op slot gaat en hij/zij pas de volgende ochtend er weer door naar buiten kan. Is een kattenluik niet mogelijk? Zorg dan voor een veilig, en in de winter: warm, plekje waar hij/zij zich in kan verstoppen. Bijvoorbeeld in een EPS doos met een dekentje.

9. Voorkom ongewenste zwangerschappen

Zorg ervoor dat uw kat gecastreerd of gesteriliseerd is als u uw kat naar buiten laat gaan. Dit is beter voor uw kat en die van de buren.

Heeft u vragen over het binnen of buiten laten van uw kat? Kom gerust eens langs bij uw Sterkliniek.