Voeding – Teef en Pups

pup chihuahua handdoekVoeding tijdens de dracht

De voeding van de teef is van grote invloed op haar conditie en dus op die van de pasgeboren pups. Vanaf de 6e week van de dracht begint de voedingsbehoefte van de teef duidelijk toe te nemen. Per week stijgt de behoefte dan met 10%.
Als we naar de samenstelling van een pasgeboren pup kijken dan bestaat deze voor 80% uit eiwit, dit verklaart de hoge eiwitbehoefte van de teef tijdens het laatste 1/3 deel van de dracht. Onvoldoende eiwit leidt tot conditieverlies en ondermijning van de weerstand van de teef. Een goede voeding voor de hoogdrachtige teef moet van goede kwaliteit zijn en veel eiwitten bevatten. Met een voldoende hoog vetpercentage is de voeding geconcentreerd zodat de teef slechts een gering volume hoeft op te nemen voor een voldoende voorziening met voedingsstoffen. De mineralen moeten uitgebalanceerd zijn met voldoende calcium om calciumtekorten na de geboorte te voorkomen.
In praktijk zal men de teef vanaf de 6e week van de dracht met een “zwaarder” voer gaan voeren, per week stijgt de voergift met ca. 10% op geleide van het lichaamsgewicht van de teef. Een eenlingdracht zal tenslotte minder vergen dan de dracht van bijvoorbeeld zeven pups. Vooral bij kleine rassen moet men waken voor een overconditie want hieruit ontstaan gemakkelijk geboorteproblemen.

Een teefje van 20 kilogram met 6 pups zal in de lactatieperiode ca. 40 kilogram melk produceren met een maximale dagproductie van 1600 gram!
Het geven van koeienmelk of met koeienmelk bereide producten aan de teef of puppies is uit den boze. Koeienmelk is relatief veel minder geconcentreerd dan tevenmelk. Het eiwit en vetgehalte schieten duidelijk tekort en de overmaat lactose kan gemakkelijk diarree veroorzaken. Door de enorme melkproductie kan de behoefte van de teef aan energie stijgen met een factor 3 tot 4!

Voeding tijdens de speenperiode

Pasgeboren pup in handpalmHet gewicht van de pasgeboren pup neemt zeer snel toe in de tijd. Na 8 dagen is het geboortegewicht verdubbeld en na 1 maand is het geboortegewicht vervijfvoudigd.
Het overwennen naar vaste voeding (spenen) dient geleidelijk te gebeuren waarbij het vaste voedsel eerst nog tot een pap verweekt mag worden. Gezien de enorme energiebehoefte dient dit voer energierijk te zijn en van hoge kwaliteit. Vet is een gemakkelijke energiebron, eiwitten zijn van groot belang voor de opbouw van weefsels en koolhydraten zijn op dit moment minder gewenst omdat de verteringscapaciteit hiervoor bij de jonge pup nog zeer gering is.
In de tijd wordt het aantal maaltijden verminderd. Bij het eten moeten de pups en de teef gescheiden zijn en iedere pup dient over een individueel bakje te beschikken. De eettijd wordt gemaximaliseerd op 20 minuten, in geen geval mogen pups vrijelijk over voer kunnen beschikken. Toevoegingen van calcium zijn uit den boze, recent onderzoek heeft uitgewezen dat te hoge calciumniveaus rond het spenen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de skeletontwikkeling.

© Sterkliniek Dierenartsen Ermelo, B.J. Carrière, Dierenarts.