Vergiftiging

Vergiftigingen bij onze huisdieren

Foto paracetamol tabletjesHelaas zien wij in de Sterklinieken zeer regelmatig vergiftigingen bij huisdieren door huis-, tuin- en keukenmiddelen. Ook etenswaren, die voor de mens volkomen onschuldig zijn, kunnen voor uw huisdier gezondheidsrisico’s opleveren. Dit is een goede reden om de meest voorkomende vergiftigen voor u op een rij te zetten.

Etenswaren

Chocola is giftig voor honden, katten, papegaaien en fretten. Het bevat de stof theobromine, welke voor de mens niet schadelijk is, maar voor uw huisdier wel. Het is belangrijk om een inschatting te maken van de hoeveelheid cacao die het dier heeft binnengekregen. Dit verschilt bij witte, melk en pure chocolade. De verschijnselen kunnen na inname tussen 1-24 uur optreden en bij verpakte chocolade kunnen de symptomen zelfs nog langer op zich laten wachten. De klachten kunnen gevarieerd zijn van een pijnlijke buik tot epilepsie en coma, opvallend zijn hartkloppingen. Er bestaat geen tegengif maar wel een behandeling tegen theobromine, dus voorkomen is in dit geval het allerbeste.
Let op ook de cacaodoppen, voor gebruik in de tuin, bevatten theobromine en zijn dus gevaarlijk bij inname voor uw huisdier.chocolade vergiftiging schema theobromine

Rozijnen en druiven

Voor honden kan het eten van rozijnen en druiven schadelijk zijn. Er bestaat een individuele gevoeligheid per hond, dat betekent de ene hond geen problemen heeft maar dat de andere hond wel gezondheidsproblemen zal ondervinden. Rozijnen zijn schadelijker dan druiven, respectievelijk 3 gram per lichaamsgewicht en 20 gram per lichaamsgewicht zijn potentieel giftig. De hond ontwikkeld acuut nierfalen en wordt sloom, eet niet meer en maakt een zeer zieke indruk. Zeer snel ingrijpen is dan gewenst.

Afbeelding giftige voedingsstoffen voor de hond

(Humane)middelen

Denk aan anti parasitaire middelen zoals vlooienpipetjes of paracetamol voor de mens. Wanneer bijvoorbeeld vlooienpipetjes voor de hond aan een kat worden gegeven kan dit een dodelijke afloop hebben. Niet alleen zit er verschil in de werkzame stoffen voor honden- en kattenmiddelen, niet voor niks worden deze middelen op het lichaamsgewicht van het dier geselecteerd.  Geef daarom nooit een anti parasitair middel aan een dier waar het niet voor bedoeld is!

foto van bloed na paracetamol intoxicatieHet komt nog wel eens voor dat een huisdiereigenaar in alle onschuld een paracetamol geeft aan zijn/haar huisdier. Helaas is er maar een kleine dosering nodig om ernstige schade toe te brengen. Bij een kat is er maar 10 milligram per kilogram lichaamsgewicht nodig om acute leverschade te veroorzaken. Er kunnen problemen ontstaan met de rode bloedcellen die zuurstof door het lichaam transporteren. Op de foto is het verschil te zien tussen normaal bloed (rood, op de foto links) en bloed na paracetamol intoxicatie (donkerbruin, op de foto rechts).
Vergiftigingsverschijnselen kunnen zijn: braken, benauwdheid (blauwe slijmvliezen), versnelde ademhaling, sloomheid en zwakte.

Planten

Kerstplanten: de kerstroos en de hulst kunnen maag-darmklachten en soms ook hartritmestoornissen veroorzaken.
Lelies: deze bloem en speciaal de tijgerlelie is zeer giftig voor de kat. De inname van een enkel blaadje kan al nierfalen veroorzaken. Daarnaast is het stuifmeel van de lelie erg plakkerig en kan dit aan de vacht van de kat blijven zitten. Wanneer deze zich wast kan de kat zodoende leliemateriaal binnenkrijgen. Raadpleeg onmiddellijk uw dierenarts als uw kat mogelijk lelie heeft binnengekregen.
Verschillende soorten binnen- en buitenplanten en paddenstoelen: hiervan is een lijst beschikbaar op de website www.licg.nl.
Bollen: de bollen van de narcis, de krokus, de tulp en de amaryllis zijn giftig voor de hond en de kat.

Goed of giftig voor de kat

Verdelgersfoto thalium

Slakkengif, mierenlokdozen en ratten- en muizengif
Na inname van slakkengif krijgt het dier zenuwverschijnselen zoals een dronkemansgang, ook extreme sloomheid en soms een fors verhoogde temperatuur worden gezien. Mierenlokdozen bevatten een zoete inhoud en zijn daarom aantrekkelijk voor de hond. Ze bevatten slechts een laag gehalte aan giftige stoffen zodat deze voornamelijk voor kleine honden schadelijk zijn. Speekselvloed en beven kunnen optreden.
Ratten- en muizengif bevat stoffen, welke de bloedstolling onwerkzaam maken en daardoor kunnen inwendige bloedingen ontstaan.
Raadpleeg in alle gevallen zo snel mogelijk uw dierenarts.

Wat moet u doen als u uw huisdier van een vergiftiging verdenkt?

Uiteraard is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts, dan kan hij/zij beslissen wat het verstandigst is om te doen.
Wanneer u naar de praktijk komt, neemt u dan zover dat mogelijk is de verdachte plant of de verpakking mee. Wanneer de dierenarts precies weet om welke stof het gaat,dan kan hij/zij daar direct de therapie op aanpassen. Dit kan levensreddend zijn!

Afhankelijk van de vergiftiging is het noodzakelijk dat het huisdier braakt. Hiervoor heeft de dierenarts een speciaal injectiemiddel, welke direct werkt. Geeft u in ieder geval nooit zout, want dit kan tot een zoutvergiftiging lijden, welke een doodsoorzaak op zich kan zijn. Daarnaast geeft verslikken in zout een levensbedreigende situatie (longoedeem).

Meer voorbeelden van spoedgevallen kunt u hier vinden.