Verantwoord huisdierenbezit

Verantwoord Huisdierenbezit

Waar begint verantwoord huisdierenbezit?

Tegenwoordig als je de kranten openslaat staan deze bol van de “problemen” met gezelschapsdieren. Er zijn nog steeds te veel asieldieren in Nederland en Europa, vele mensen kunnen de medische kosten niet betalen, overlast door hondenuitwerpselen op straat en helaas het ergste: bijtincidenten met honden met soms een dramatische afloop. Als we eerlijk zijn begint al deze problematiek bij ons, het baasje! Een dralende overheid maakt vervolgens het probleem nog erger.

Aanschaf

Pasgeboren pup in handpalmHuisdierenbezit begint met de aanschaf. Zoals bij elke aanschaf dien je te overwegen of je de financiële gevolgen kan dragen. Onderhouds- en medische kosten verschillen per diersoort en ras. Een dierenarts heeft hier als geen ander ervaring in en kan die informatie verschaffen. Indirect betekent dit dus dat de keuze voor bijvoorbeeld een bepaald ras verstrekkende gevolgen kan hebben.

Bij een bepaalde raskeuze mag je verwachten dat bepaalde eigenschappen beter te voorspellen zijn alhoewel opvoeding een grote rol speelt. Het zou heel goed kunnen zijn dat de gewenste (karakter)eigenschappen bij meerdere rassen voorkomen die u echter onbekend zijn. Niet zelden zijn meer onbekende rassen vaak gezonder. Ook hier kan de dierenarts een zeer belangrijke rol spelen als adviseur bij de keuze van het dier dat het meest bij uw situatie past.

De onderhoudskosten zijn goed van te voren in te schatten. Is eenmaal het volwassen gewicht van het dier naar keuze bekend dan kan eenvoudig berekend worden wat de “onderhoudskosten” per tijdseenheid zijn. De dagelijkse voedingskosten zijn hier de hoofdmoot, aangevuld met periodieke kosten voor vaccinatie en preventief bestrijden van parasieten.

Medische kosten zijn bij sommige rassen voorspelbaar maar verder is het totaal toeval. Soms breekt een dier 2x in zijn leven een poot en sommige eigenaren hebben soms 6 generaties huisdieren zonder ook maar één gebroken poot.
Indien men denkt dat deze incidentele kosten niet zijn te dragen dan kan een verzekering uitkomst bieden, de kosten hiervan zijn goed in te schatten.

Volksgezondheid

Poes en kitten Om veilig te kunnen leven in een dichtbevolkt land als Nederland moeten we met elkaar regels naleven. De overheid heeft de bewegingsvrijheid van met name de hond al ingeperkt. Losloopgebieden zijn soms ver te zoeken en hele stukken in steden zijn al tot verboden gebied verklaard. Naast het verstoren van de natuur heeft dit vooral te maken met risico’s voor de volksgezondheid.
Wormeieren zijn besmettelijk voor kinderen en onderzoek wijst uit dat een groot percentage van openbare speelruimte zoals veldjes en zandbakken al vervuild zijn met wormeieren. Deze wormeieren worden door de regen uit de ontlasting gespoeld en verspreiden zich in het milieu.

Overlast door hondenuitwerpselen laat zich raden en ook hier heeft de honden- (en katteneigenaar) een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Veiligheid

Als laatste doch niet onbelangrijk: het gedrag van de hond. Een goede opvoeding is hier erg belangrijk, een eigenaar dient ten alle tijden controle over de hond te hebben, zo niet dan zijn preventieve maatregelen als een muilkorf wenselijk.

Natuurlijk vindt iedere eigenaar zijn huisdier de allerliefste en “…dat doet ie anders nooit…” is een gevleugelde kreet geworden. Wekelijks zien wij in de kliniek de ernstige gevolgen van bijtincidenten en soms zelfs met dodelijke afloop. Wij als eigenaren MOETEN het voortouw nemen ander liggen maatregelen van de overheid in het verschiet: rasverboden, verbodsgebieden voor honden (en katten) of een limiet aan de grootte van de hond want kleintjes bijten als geen ander maar met minder verstrekkende gevolgen.

Sterkliniek Dierenartsen zouden een sluitende identificatie en registratie van honden en katten toejuichen, de goede hoeven dan niet onder de slechten te leiden en er zullen dan zeker minder asieldieren komen.
– Bob Carrière, Dierenarts