Vakantietijd

Huis, Auto of Pension

Duitse Herder op vakantieDe vakantietijd breekt aan. Lange zomerse dagen in eigen land of een trip naar het buitenland liggen in het verschiet. Als hondenbezitter heb je daarbij een extra verantwoordelijkheid. Neem je je huisdier mee op vakantie of laat je hem thuis?

Om deze beslissing te kunnen nemen is het verstandig om de regels betreffende dieren op uw vakantiebestemming goed door te nemen en u af te vragen of de autorit naar de bestemming toe goed te volbrengen is door uw huisdier. Er zijn enkele basisvoorwaarden om de Nederlands grens te mogen passeren. Zo heeft iedere hond en kat die de grens over gaat een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip verplicht. Daarnaast moeten honden, katten en fretten tegen hondsdolheid zijn ingeënt.
Voor sommige landen gelden nog aanvullende regels betreffende gezondheidseisen of bijvoorbeeld het verbod van bepaalde hondenrassen. Zoek dit ruim van te voren uit en kijk of dit haalbaar is voor u en uw dier. Denk er aan dat u niet enkel te maken heeft met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar met de regels van alle landen waar u doorheen reist!

Wet

De wetgeving betreffende de wijze van het vervoeren van huisdieren in een auto verschilt ook van land tot land. Zoek goed uit aan welke eisen u moet voldoen. Los van alle regels moet uw vriendje veilig en comfortabel zijn tijdens de reis. Een ruime ligplaats, een koele auto, regelmatig de poten strekken en fris drinkwater zijn minimumeisen voor langdurig vervoer.
Over een eventueel ongeluk wil niemand nadenken, maar het is wel de realiteit. Vervoer uw hond of kat in een passende reisbench, een speciale gordel is voor uw hond ook een optie. Op deze manier is hun veiligheid in het verkeer gewaarborgd in het binnen- en buitenland.

Denk aan uw dier

Tenslotte is de meest belangrijke vraag of uw vakantiebestemming wel echt zo fijn is voor uw huisdier. Doet u hem een plezier met de lokale temperaturen en eventuele gezondheidsrisico’s? Als u twijfelt over een van bovenstaande aandachtspunten dan is het waarschijnlijk verstandiger om uw dier thuis te laten.

Een oppas die 1 of 2x per dag langskomt om de bakjes aan te vullen is voor uw huisdier niet optimaal. Ze zijn dan grote delen van de dag alleen wat niet alleen niet leuk is maar ook niet veilig.
Een bekend logeeradres bij familie of vrienden is natuurlijk fijn en vertrouwd. Als dat geen optie is dan is een pension een mooie oplossing. Er is zo’n grote verscheidenheid aan pensions dat u ongetwijfeld een pension kan vinden die past bij de behoeften van uw trouwe viervoeter. Het is aan te raden om er eerst een keer te gaan kijken. Punten om naar te vragen zijn bijvoorbeeld een bewijs van vakbekwaamheid; welke hygiënemaatregelen er worden genomen; de grootte van de verblijven; hoe vaak de honden de speelweide in mogen; of er altijd supervisie is in de speelweide; of dieren hun eigen voer mee mogen nemen, etc. Matcht het pension met uw verwachtingen en met de behoeften van uw hond, dan is de vakantie rond! U kunt zorgeloos vertrekken en voor uw viervoeter wordt gezorgd!

zwemmende hond