Trammelant met transport

Oost west, thuis best, maar toch komt het voor dat we onze huisdieren mee moeten nemen van huis. Soms omdat het moet, bijvoorbeeld voor een bezoekje aan de dierenarts. Andere keren nemen we huisdieren mee voor recreatie voor een bezoekje aan familie of voor een wandeling wat verder van huis. Heel vervelend als het transport stress oplevert voor dier en/of eigenaar of, erger nog, ongelukken veroorzaakt. Ervaringen uit het verleden zijn mede aanleiding geweest voor het schrijven van dit kleine overzicht.

Hond in het fietsmandje

Dit betreft natuurlijk altijd kleine hondjes. Een mand met een “doorkijkdeksel” heeft de voorkeur zodat de hond er niet uit kan springen. Als dat niet kan dan of een heel kort lijntje zodat de hond er niet uit kan springen of juist een langere lijn waarmee de hond de grond kan bereiken. Een te korte lijn heeft een “galgeffect” met alle gevolgen van dien. Regelmatig zien we gebroken pootjes van “spaakincidentjes”.

Hond in de bakfiets of fietskar

Een handig vervoersmiddel voor de oudere of minder mobiele hond, bijvoorbeeld bij herstel van een operatie. Ook hier is het belangrijk dat de hond veilig en ‘vast’ zit. De hond moet niet uit de bak of kar kunnen springen of (in het geval van een oudere of herstellende hond) op een harde ondergrond liggen. Een kleed, tuig en lijn zijn erg prettig en helpen hierbij. Er zijn ook speciale bakfietsen en hondenfietskarren met een overkapping die voorkomen dat de hond eruit kan springen.

Kat in het transportmandje

Belangrijke zaken zijn een niet doorlatende kunststof bodem om ongelukjes (braaksel, diarree, urine) beter op te kunnen ruimen en om te voorkomen dat het lekt. Voor algemene hygiëne is een goed te reinigen mand ideaal. Gebruik het mandje tussendoor ook als speelplek of verstopplek. Als het mandje alleen tevoorschijn komt bij dierenartsenbezoek wordt de associatie misschien negatief.
Een transportmandje dient de opening aan de bovenzijde te hebben, dit is veruit de eenvoudigste manier om de kat er uit te kunnen pakken voor onderzoek bij de dierenarts bijvoorbeeld. Neem NOOIT een kat los mee naar de dierenarts. Ook al zit hij aan een lijntje, u kunt zomaar een enorme hond bij de dierenarts treffen of uw kat weet zich op straat toch uit het tuigje te wurmen. Veel klinieken hebben mandjes voor bruikleen.

Konijn mee op stap

Konijnen zijn stressgevoelig en het volle aanzicht van bijvoorbeeld een hond op een halve meter in de wachtkamer wordt niet gewaardeerd. Een veilig en afgeschermd hoekje in de draagmand is daarom gewenst. Verder moet het konijn eenvoudig uit het transportmiddel te pakken zijn. Konijnen kunnen enorme krachten ontwikkelen bij spartelen waardoor zelfs een rug kan breken. Neemt u het konijn mee in haar kooi neem dan kranten als bodembedekking in plaats van andere zaken, fijnere bodembedekking vliegt alle kanten op en kan voor huidirritaties zorgen bij (hecht)wondjes.
foto konijn in draagmandje

Hond in de auto

Als de hond meegaat in de auto dan is een veiligheidsgordelverbinding aan te bevelen. Als het dier in een stationwagen wordt vervoerd zorg dan voor een zeer sterke afscheiding of een speciale auto/reisbench. We hebben de ergste dingen meegemaakt met verwondingen van mens en dier. Grote honden die met rek en al in de nek vlogen van de passagiers bij een noodstop, maar ook honden die van de bank vlogen bij aanrijdingen.

Hond in aanhangwagentje

Let er op dat er voldoende ventilatie is en dat de temperatuur aangenaam blijft. Ook mogen eventuele uitlaatgassen van de auto niet in het karretje komen.

Training en gewenning

Het is met alle vormen van vervoer van belang dat de hond, kat of het konijn tijd heeft om te wennen aan het vervoer, het vervoersmiddel en de duur van de reis. Neem de training hiervan serieus en neem de tijd ervoor. Het zou zonde zijn als uw dier angstig of gestrest raakt tijdens het vervoer.

Weet u niet zeker wat de veiligste en / of handigste manier is voor transport van uw huisdier wij geven u graag advies. In vele gevallen is een huisvisite mogelijk, informeer naar de mogelijkheden bij uw lokale Sterkliniek.