Reisziekte

reisziekteReisziekte bij de hond

De meeste hondeneigenaren nemen hun hond met enige regelmaat mee in de auto. Vaak is dit een plezierig uitje, maar soms kan de hond wagenziek worden en wordt de reis als minder leuk ervaren.

Voor de meeste honden is de eerste kennismaking met autorijden niet zo prettig, het is vaak de rit waarbij ze worden opgehaald van de fokker. De pup is weg uit zijn vertrouwde omgeving, zonder moederdier en zit (meestal) voor het eerst in een auto. Deze combinatie van onzekerheid en spanning kan er toe leiden dat ze misselijk worden en eventueel gaan overgeven.

Jonge honden lijken gevoeliger voor het ontwikkelen van reisziekte, ongeveer 1 op de 6 honden heeft er last van. De oorzaak ervan is niet geheel duidelijk, maar het evenwichtsorgaan in het binnenoor speelt er een rol bij. Stress en angst kunnen de verschijnselen verergeren.

De symptomen die u kunt zien bij uw hond zijn:

 • Onrust
 • Hijgen of frequent gapen
 • Angst
 • Misselijkheid
 • Overmatig speekselen
 • Kokhalzen en braken

Om het reizen voor uw hond zo aangenaam mogelijk te maken zijn er een aantal opties.
In het geval van puppy’s is het belangrijk om niet te veel aandacht te geven of de hond te knuffelen wanneer hij dit gedrag vertoont. De hond krijgt dan een bevestiging dat autorijden eng is en dit zal het probleem verergeren. De meest ideale situatie is als de pup bij de fokker al 1 of 2 keer in de auto is geweest, met (een ontspannen) moederhond en nestgenootjes. Pups zullen dan al snel het autorijden als normaal ervaren en de eerste rit naar de nieuwe eigenaar wordt een stuk minder spannend.

Wanneer uw hond wat ouder is en last heeft van wagenziekte is een gedragstraining onontbeerlijk. Het doel is om uw hond een positieve associatie te laten krijgen met het autorijden. Een aantal algemene tips:

 • Geef uw hond tot een uur voor vertrek geen eten
 • Laat de ramen een klein stukje open zodat uw hond wat frisse lucht krijgt
 • Rijd voorzichtig en vermijd onnodig hard remmen of optrekken
 • Zorg ervoor dat het niet te warm is in de auto
 • Neem regelmatig een pauze, zodat uw hond wat water kan drinken en even kan wandelen.

Daarnaast moet de hond de auto als aangename plek gaan ervaren, dit moet stap voor stap getraind worden. Om te beginnen moet de hond zich comfortabel voelen in een stilstaande auto, waarvan de motor niet draait. Dit kan door de hond te belonen met iets lekkers wanneer hij in de auto de zit.

duitse herderWanneer de hond zich op zijn gemak voelt in een stilstaande auto, kunt u de motor starten, beloon uw hond met wat lekkers en zet de motor weer uit. Op deze wijze kunt u de training steeds verder uitbouwen. Het is belangrijk om uw hond niet te dwingen en de trainingsperiode kort te houden. Als uw hond de auto niet in durft dan begint u een klein stukje van de auto af.
Is uw hond erg misselijk dan kan uw dierenarts medicatie voorschrijven om de misselijkheid te verminderen, dit kan de training een stuk vergemakkelijken!

Door:  Kristel de Munnik, Dierenarts