Puppy

Een puppy in huis! Wat nu…

Eindelijk is het zo ver! Een nieuwe pup in huis, een leuke maar o zo drukke en intensieve periode gaat u tegemoet. Het fysiek gezond laten opgroeien, socialiseren en opvoeden is een hele klus.
De groeiperiode van de pup is van groot belang voor het verdere leven als volwassen hond.

Foto pupIn de groei worden vele structuren gevormd die later door het lichaam niet meer volledig hersteld kunnen worden bij schade. Het is daarom van het grootste belang dat deze structuren in de jeugd optimaal aangelegd kunnen worden.

Beweging
Voeding en beweging spelen hier een belangrijke rol bij. Het is erg verleidelijk om met uw nieuwe aanwinst een heerlijk stuk te gaan wandelen en de pup zal vol energie volgen. Het bewegingsstelsel van een jonge pup heeft naast beweging ook voldoende rust nodig om uit te groeien. Pups gaan snel over hun fysieke grenzen heen en het is daarom nodig om de pup met enige regelmaat een time-out te geven. In huis is dat gemakkelijk te realiseren door gebruik te maken van een bench, voor de beweging buitenshuis geldt de vuistregel van 5 minuten wandelen per maand leeftijd, driemaal daags. Dat betekent dat een hond van 3 maanden oud, 3x daags 15 minuten mag wandelen.

Voeding
Daarnaast is het van belang dat een hond de juiste en volledige bouwstoffen binnen krijgt om die snelle groei mogelijk te maken. Er zijn een aantal voorwaarden voor een goede voeding:

  • De voeding moet aangepast zijn op de groeifase van de hond. Geef dus geen voeding voor volwassen honden aan uw pup.
  • Kies een A-merk voeding, deze hebben een vaste samenstelling en veilige grondstoffen die gebaseerd zijn op een wetenschappelijke keuze en niet gebaseerd op de prijs van deze grondstoffen.
  • Kies verantwoorde beloningssnoepjes, snoepjes die de balans van een pupvoeding niet verstoren.
  • Voorkom overconditie, een pup dient slank op te groeien.

Uw pup is kwetsbaar voor invloeden van buitenaf, het afweerapparaat is nog niet op volle sterkte, met als gevolg dat de pup relatief gevoelig is voor infecties. De pup krijgt van het moederdier antilichamen mee, maar moet ook zelf antilichamen op gaan bouwen. Daarom worden de pups driemaal gevaccineerd, de laatste keer op 14-16 weken leeftijd.

Naast dat de pup antilichamen van de moeder meekrijgt, zijn de pups vaak bij de geboorte al besmet met spoelwormen. Het moederdier kan dit via de placenta overdragen aan de pups.
Het is daarom van belang om de pups op 2,4,6 en 8 weken te ontwormen en daarna iedere 4 weken tot de leeftijd van een half jaar is bereikt. Volwassen dieren 4x per jaar ontwormen is vaak voldoende.

Naast het zorgen voor een goede voeding en het optimaal houden van de weerstand zijn ook gedrag, o.a. de interactie met kinderen en andere honden, zaken die aandacht verdienen om uw hond uit te laten groeien tot een gezellig kameraadje!

-Kristel de Munnik, Dierenartsfoto pup