Overgewicht

Heeft uw huisdier last van overgewicht? Het zou zomaar kunnen dat u het niet eens zeker weet. Want waar moet u op letten om te bepalen of uw huisdier (te) dik is? De volgende signalen kunnen een teken zijn van zwaarlijvigheid bij uw huisdier:

Fysieke kenmerken

OvergewichtBij een hond of kat die netjes op gewicht is kunt u de ribben wel voelen, maar niet zien. De taille moet van bovenaf goed zichtbaar en iets ingevallen zijn. De buik is iets opgetrokken vanaf het zij aanzicht.

Als de ribben met moeite voelbaar zijn, de taille niet of nauwelijks zichtbaar is en de buik niet of nauwelijks opgetrokken is dan is de kans groot dat uw hond of kat last heeft van overgewicht.

Vermoeidheid

Is uw huisdier snel moe? Komt het bijna niet meer vooruit bij het maken van een lange wandeling? Een huisdier met overgewicht raakt snel vermoeid en houdt spelen ook minder lang vol. Houdt er rekening mee dat dit ook een teken kan zijn dat er medisch iets niet goed is met uw dier. Honden met hartklachten vertonen bijvoorbeeld dezelfde signalen.

Verhit

Als in de zomer de temperaturen hoog oplopen is het ook voor onze huisdieren soms lastig koel te blijven. Huisdieren met overgewicht raken nog sneller verhit dan huisdieren die een gezond gewicht hebben. Goed in de gaten houden dus als uw huisdier wel erg snel last krijgt van de warmte. Bescherm uw huisdier en zorg dat zij stoppen met activiteiten voordat ze zelf aangeven moe te zijn.

Controle

U kunt altijd bij uw Sterkliniek terecht om uw huisdier te laten wegen. Bij twijfel over de lichaamsconditie van uw huisdier kunt u altijd advies aan één van de medewerkers vragen. Zij zullen uw huisdier ook even goed bekijken en voelen naar de bespiering en vetlaag zodat ze u een gericht advies kunnen geven.

Duitse Dog bij de dierenarts