Osteoartrose

Foto rennende hondOsteoartrose is een progressieve, degeneratieve aandoening aan gewrichten die samen gaat met kraakbeen destructie, ontsteking en uiteindelijk botnieuwvorming. Dit geheel leidt tot zwelling, pijn, stijfheid en kreupelheid. Deze cascade is helaas niet reversibel. De progressie van het proces kan echter wel vertraagd worden en de bijbehorende pijnklachten kunnen onder controle gehouden worden.

Het is belangrijk om te weten dat osteoartrose veelal secundair is. Het ontstaat als gevolg van ontwikkelingssstoornissen met een erfelijke achtergrond zoals bijvoorbeeld heupdysplasie en elleboogdysplasie, of als gevolg degeneratieve aandoeningen. Bij dit laatste kan men denken aan schade aan een gewricht ten gevolge van een gescheurde voorste kruisband.

Symptomen
Als de symptomen van osteoartrose in een vroeg stadium ontdekt worden en het goed behandeld wordt, kan de progressie van de aandoening zo veel mogelijk beperkt worden. Expliciete symptomen als kreupelheid of vocale pijnuitingen komen pas in een later stadium. Meer subtiele signalen als stijfheid na rust, minder willen spelen, meer slapen, achter blijven op wandelingen en niet aangeraakt willen worden op sommige plekken kunnen symptomen zijn van beginnende osteoartrose. De diagnose kan door uw dierenarts gesteld worden op basis van de anamnese, het looppatroon van uw hond en uitgebreid klinisch onderzoek. Röntgenfoto’s kunnen helpen om de diagnose te bevestigen.

Behandeling
De behandeling van osteoartrose bij de hond is deels afhankelijk van de oorzaak. Chirurgie kan geïndiceerd zijn voor gewrichten die beschadigd zijn door bijvoorbeeld een gescheurde voorste kruisband, als ook voor gewrichtsproblemen met een erfelijke achtergrond zoals elleboogdysplasie. Als de primaire aandoening verholpen kan worden, zal dat flink bijdragen aan het verlichten van de pijn en het vertragen de progressie van de secundaire osteoartrose.

Vervolgens zullen enkele veranderingen in de levensstijl van de hond ook bijdragen aan zo min mogelijk pijn: het verminderen van de belasting van de aangedane gewrichten door gewichtsmanagement; door uw hond gematigd en gecontroleerd in beweging te houden en bovendien door piekbelastingen als traplopen of in de auto springen te vermijden.
Daarnaast is pijnbestrijding is cruciaal. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten medicijnen die ingezet kunnen worden. Uw dierenarts zal een plan voor uw hond opstellen met passende medicatie gebaseerd op de behoeften en medische achtergrond van uw hond.

Tenslotte kan osteoartrose ondersteund worden met nutraceuticals. Dit zijn supplementen met extra gezondheidsvoordelen. Deze producten kunnen aanvullende therapeutische ondersteuning bieden. Zorg er wel voor dat u producten supplementeert die wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Osteoartrose is geen fatale diagnose. Met de juiste behandeling en aanpassingen kan uw hond nog heerlijk samen met u genieten van zijn leven.

-Helen Gorny, Dierenarts