Onverwachte kosten

U houdt van uw huisdier. U zorgt goed voor hem, hij krijgt voldoende beweging, goede voeding en als hij een keer ziek is gaat u naar de dierenarts.

Medisch is er tegenwoordig veel mogelijk. Behandelingen die vroeger een uitzondering waren zijn – bij wijze van spreken – nu routine. Een MRI, een CT-scan, een echo, uitgebreide operaties, behandeling van tumorziekten, suikerziekte of hartlijden…, uw dierenarts of specialist heeft er de kennis en kunde voor. Maar deze behandelingen kosten wel geld, soms zelfs veel geld. U moet daar financieel goed op voorbereid zijn. Een huisdierverzekering kan uitkomst bieden.

Hier leest u meer over een huisdierverzekering.

Onderstaand geven we enkele voorbeelden van onvoorziene kosten uit de praktijk. Let op: Sommige foto’s kunnen als choquerend ervaren worden.
Namen zijn om privacyredenen veranderd.

Maagdarmstoornissen

ontlasting logo kleinRegelmatig komen we met name honden tegen de chronische maagdarmproblemen hebben. Ontlasting van wisselende samenstelling is dan meestal één van de hoofdsymptomen. Er wordt dan een standaard protocol in het onderzoek toegepast, meestal via ontlastingsonderzoek en bloedonderzoek zal de dierenarts de diagnose vast proberen te stellen. Als dit onvoldoende is dan volgen monsternames van het darmweefsel. Als het uitkomt op een chronische darmwandafwijking of een alvleesklierprobleem zit de hond levenslang “vast” aan dieetvoeding en medicatie. Alleen al de uitgebreide diagnosestelling is prijzig, laat staan levenslange medicatie. Een verzekering biedt uitkomst bij deze kosten, alhoewel dieetvoeding hier niet onder valt. Sommige rassen hebben een verhoogd risico op deze stoornissen dus een verantwoorde raskeuze kan ook nog het risico beperken.

Hoektandletsel bij de hond

Foto uitgebroken hoektandDe gemiddelde huishond is uitgerust met forse hoektanden. Het gedeelte dat u ziet bedraagt ongeveer 1/3 van de totale lengte. Deze tanden kunnen afbreken en dan is het van belang dat de rest van de tand behouden kan blijven omdat trekken ernstige gevolgen voor de anatomie van de kaak. Bij show- of politiehonden wordt vaak de tand hersteld met een kroon, al dan niet van roestvrij staal. Als de zenuw beschadigd is vindt een wortelkanaalbehandeling plaats.
Een andere aandoening is die waarbij de tand heel blijft maar als geheel uit de tandkas breekt. Aan de buitenkant wordt de tandkas maar door dun bot gevormd. Hard stoten, vechten of trauma kunnen de tand doen uitbreken. Gespecialiseerde en snelle hulp kan dan levensreddend zijn voor de tand. Deze kan teruggeplaatst worden en na vastzetten is het geheel na ongeveer 6 weken hersteld.
Niet altijd goedkope ingrepen, maar wel heel belangrijk voor de stabiliteit van de kaak, het geleiden van de tong bij hijgen en natuurlijk voor het “gezicht”. De verzekering dekt in het algemeen deze behandelingen.

Plaskater

Foto van een verstopte penispunt van een katerOnder de naam “plaskater” staat een groep patiënten bij katers bekend die we het meest zien in het seizoen waarbij het buiten nat en/of koud is. De katers maken kristallen aan in de urine en het vermoeden is dat minder plassen de symptomen duidelijker doet verschijnen. Op enig moment kan zich dan een prop vormen van kristallen, cellen en overig materiaal. Deze prop loopt vast in het nauwe deel van de plasbuis en de kater raakt “verstopt”. Dit wordt vrij snel een levensbedreigende situatie omdat het dier geen urine meer kwijt kan. Het dier wordt pijnlijk, sloom en raakt in shock. Dit is een spoedgeval!
De dierenarts zal het dier onder verdoving ontstoppen en al het mogelijke doen om de gevolgen op te heffen. Als dit lukt staat niets een verder gelukkig leven in de weg als de kristalvorming onder controle wordt gebracht. Op de foto ziet u een cilindervormige prop (wit) die net uit de penisopening steekt. Kosten voor deze spoedbehandeling zijn enigszins afhankelijk van het tijdstip van de zorgvraag, maar al snel dient men rekening te houden met een bedrag van rond de € 400, met name vanwege de opname, infuusbehandeling en intensive care.

rontgenfoto van de schotwondSchotwond

Regelmatig worden Sterkliniek medewerkers geconfronteerd met schotwonden bij dieren. Meestal betreft het katten. Dodelijk getroffen dieren worden minder vaak gemeld omdat er meestal geen onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak van dood gevonden dieren. Soms is het een toevalsbevinding als de kogel verder geen kwaad heeft gedaan.

Anders was de situatie van Moli. De schutter had de opzet het dier te doden maar trof in plaats van het hart de dicht in de buurt gelegen elleboog. Door de verschrikkelijke inslag van de kogel is op de foto goed te zien hoe het ellebooggewricht volledig aan splinters is geslagen.
Goed herstel was onmogelijk. Er is besloten om tot amputatie van het voorpootje over te gaan. Van het ene op het andere moment was Moli van gezonde kat een invalide kat geworden.
Gelukkig kunnen katten zich redelijk goed redden op drie pootjes. voor de eigenaar was het een enorme klap, niet alleen het verdriet en de woede ten aanzien van de laffe schutter… Ook financieel want Moli was niet verzekerd. Al met al zal de totale behandeling al snel tegen de €720,- kosten.

Foto van MikoLuie schildklier

Miko is een grote Cane Corso, het soort hond waar je na het uitgroeien toch een grotere auto voor moet kopen. Met een enorme imponerende uitstraling wandelt Miko door het leven. Velen doen vol respect een stapje opzij voor deze reus maar zijn hartje is van goud.

Miko werd aangeboden met een kreupelheid, opgelopen na een lekkere boswandeling. Het slechte nieuws voor de eigenaar was dat een kostbare operatie zijn gescheurde kruisband in zijn knie moest herstellen, het goede nieuws was de uitstekende prognose.

Omdat Miko makkelijk dik werd de laatste tijd werd verder onderzoek gedaan naar de schildklier en deze bleek ‘lui’ en maakte te weinig hormoon.
Ook deze prognose is gunstig dus de eigenaar was wederom opgelucht. De levenslange medicatie voor hun 50 kg wegende hond was financieel geen probleem want ze waren verzekerd, een hele opluchting.

En Miko? die geniet weer van het leven en rent weer al een blije hond rond!

Foto van een nekwond na bijtincidentWettelijke aansprakelijkheid

Het is goed om als eigenaar van een hond om eens goed te controleren of schade veroorzaakt door uw hond aan derden wordt gedekt door uw ‘aansprakelijkheidsverzekering’. Regelmatig komt het voor dat dit niet het geval is. soms is de polis kosteloos uit te breiden soms tegen geringe vergoeding.

Uit de kliniek kennen we ernstige gevallen: een eis voor een forse schadevergoeding verwegen blijvende arbeidsongeschiktheid nadat een loslopende hond een fietsster omver had gelopen.
Veel vaker zien we aansprakelijkheids-stelling naar aanleiding van bijtincidenten, meestal is er 1 hond los en de andere aan de lijn. De medische schade die dit veroorzaakt kan enorm zijn, grote hoektanden dringen door in de buikholte en beschadigen organen of perforeren de borstkas. Ook uitgebreide huiswonden komen vaak voor.
Een ziektekostenverzekering is in ieder geval aan te raden want als de schade niet te verhalen is draait u als eigenaar voor alle kosten op.

foto van de wond op de pootKatten hebben 9 levens, maar niet schadevrij

Katten laten af en toe ongelooflijke staaltjes zien van overleven. Niet voor niets beschikken ze over de spreekwoordelijke meerdere levens.

In de kliniek zien we wonderbaarlijke genezingen na ernstig trauma zoals bijvoorbeeld een baarmoederontsteking, meerdere botbreuken of een gescheurd middenrif. Taai zijn ze zeker, maar niet altijd even handig. De nieuwsgierige aard wordt niet zelden met een ongelukje ‘bestraft’.

Vaak komen katten ergens tussen te zitten met staart of poten met  beklemmingen of wonden tot gevolg. zoals ook deze kat: gelukkig oppervlakkig maar zeker een relatief grote wond die uitgebreide chirurgische behandeling nodig heeft. Het kan bij ‘buitenkatten’ zeker de moeite waard zijn om ze te verzekeren.

Zo’n wond als dit zal de eigenaar in het totaal zeker zo’n €190,- kosten en helaas blijkt in de praktijk dat ze er niet altijd van leren…

VoetbalknietjeVoetbalknie

Karel is een Spinone en een zeer actieve hond. Gelukkig voor hem woont zijn bazin vlak bij het bos: een dagelijkse boswandeling is dan ook vaste prik voor Karel. Helaas kwam hij enkele weken geleden kreupel uit de bosjes tevoorschijn. De diagnose werd door de orthopedisch dierenarts vlot gesteld: een afgescheurde voorste kruisband, bij de mens ook wel bekend als het “voetbalknietje”.
Als deze band is afgescheurd is de knie instabiel wat op den duur leidt tot mogelijke meniscusschade en artrose omdat het kniegewricht instabiel is geworden. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele technieken beschikbaar om dit mechanisch letsel te herstellen. Welke techniek het meest geschikt is moet de orthopedisch dierenarts vaststellen, er zijn veel factoren van belang. Hierbij kunt u denken aan leeftijd, gewicht, karakter, verder aanwezig letsel en revalidatiemogelijkheden. Ook zijn de financiële mogelijkheden van de eigenaar van belang want voor een middenslag hond kan de prijs variëren van € 750,00 tot € 1600,00, afhankelijk van de toegepaste techniek. Als u dit leest scheurt Karel alweer door het bos, zijn eigenaresse was gelukkig verzekerd en dan te bedenken dat volgens literatuur 30-40% van de honden vroeger of later ook door de andere knie gaat……

Cherry EyeWat is dat dan?

Het mooie aan het vak van een dierenarts is dat er geen dag hetzelfde is. Afgezien van het feit dat alle verschillende cliënten voor variatie zorgen zijn het de verschillende diersoorten met al hun mogelijke aandoeningen die onze dagen interessant en ook steeds weer verschillend maken.
Honden bezitten een derde ooglid, iets wat de mens bijvoorbeeld niet heeft. In dit ooglid bevindt zich zelfs een klein kraakbenig stukje weefsel. Soms gaat er wel eens iets mis in de ontwikkeling en in plaats van bijna verborgen komt het derde ooglid opeens volop tevoorschijn. Deze aandoening wordt “Cherry Eye” oftewel “Kersenoog” genoemd. Afgezien van het feit dat het derde ooglid niet goed kan functioneren geeft deze aandoening aanleiding tot ontstekingen. Daarom moet het spoedig chirurgisch verholpen worden. Helaas voor de hond en de eigenaar komt het ook zeer regelmatig tweezijdig voor.
Omdat het hier een operatie bij/aan het oog betreft waarvan de uitkomst ook cosmetisch goed moet zijn vergt het nogal wat ervaring om dit netjes te doen. Al met al een operatie die al snel enkele honderden euro’s kost. Er is geen tijd om het uit te stellen en de operatie moet (tweezijdig) uitgevoerd worden. Een verzekering zorgt ervoor dat, ook als het u niet uitkomt, de betreffende hond direct kan worden geholpen.

 

Loading poll...

Sluit hieronder uw huisdierverzekering af en ontvang €10,- korting!
algemeen