Nieuw konijn

Een konijntje aanschaffen, waar moet u aan denken?

Kleine konijntjesDe kinderen of uw partner heeft er lang genoeg om gevraagd en nu is het zo ver: er komt een konijntje in huis. Informatie gewonnen van internet, bibliotheek en bij de lokale dierenspeciaalzaak. Maar heeft u ook adviezen van de dierenarts gevraagd? Wees goed voorbereid voor u een konijn in de zak koopt.

Nieuw huisgenoot

De eerste vraag die u zou moeten stellen is: nemen we er eentje, of toch twee? De meeste konijnen zijn veel gelukkiger als ze een soortgenootje hebben. Dit om natuurlijk en sociaal gedrag te kunnen stimuleren. Konijnen verzorgen elkaar en spelen met elkaar op de momenten dat u er niet aan toe komt. Dit natuurlijk gedrag gaat verveling tegen en geeft een lager stressniveau. Hierdoor zit Flappie dus veel beter in zijn konijnenvelletje.
Mocht u besluiten om toch maar één konijn te nemen, dan is het handig om te weten dat de meeste rammetjes wat tammer zijn dan de voedsters, al kan castratie (sterilisatie) het meeste hormoon gestuurde temperament wel wegnemen.

Rammetje of voedster

De tweede onvermijdelijke vraag hieruit voortkomend is welk geslacht u moet kiezen. In de regel zijn konijnen als koppel makkelijker te houden, ofwel een voedster en een rammetje bij elkaar. Let er dan wel op dat minimaal één van de twee wordt gecastreerd, om ongewenste uitbreiding te voorkomen. Het bepalen van het geslacht is erg lastig, neem dus de moeite om bij uw dierenarts langs te gaan. Het komt nog al eens voor dat dierenartsen worden geconfronteerd met twee broertjes of zusjes, terwijl de fokker/verkoper nog zo had gezegd dat het echt twee verschillende waren. Gezien het feit dat konijnen er al vroeg bij zijn om hun familie te vergroten, is controle op jonge leeftijd al zeer zinvol.

Koppelen

In het geval dat u al een konijn heeft en er een nieuw konijn aan wil koppelen, doe dit dan altijd op neutraal terrein. Een kamer of ruimte waar beide konijnen nog nooit zijn geweest. De meeste pogingen tot koppelen geven u binnen een paar minuten inzicht of konijnen elkaar mogen of niet.

Huisvesting

Minimale ruimtes die gemiddeld worden aangehouden zijn een (klein) nachthokje voor konijnen die buiten staan, een vrij oppervlak van 1-2 m² en het liefst een ren met meerdere meters, ofwel regelmatig los laten lopen. Let er op dat het hok hoog genoeg is en het konijn op zijn achterpootjes kan staan (zelfs springen), en dat er eventueel ook graafmogelijkheden zijn. Pas er dan wel voor op dat hij zich niet een uitweg graaft naar de tuin van de buren, waar het gras groener is…

Voedingfoto van konijn dat hooi eet

De bakjes voor het voer lopen waarschijnlijk over van heerlijk gemengd en gekleurd voer, want Stampertje moet natuurlijk verwend worden. Dit lijkt een goed idee, maar het gemengde voer, en zeker een overdaad hieraan geeft beduidend meer kans op gezondheidsproblemen: overgewicht, diarree/plakpoep en kiesproblemen. Veel beter is het om veel vers gras of fris hooi aan te bieden (vezels!) en een voer bestaande uit brokjes met de juiste samenstelling. Meerdere goede merken zijn ondertussen verkrijgbaar, en uw dierenarts kan u hier goed over adviseren.

Tijdens het gesprek met de dierenarts kunt u zich naast geslachtsbepaling, castratie, correcte voeding ook laten inlichten betreffende de noodzakelijke vaccinaties die uw konijn kan/moet krijgen. Vooral, maar niet alleen, buitenkonijnen lopen risico om besmet te worden met myxomatose en VHD, een ander noodlottig virus waarvan we regelmatig uitbraken zien.

(c) Paul van Aalst, dierenarts