Rat

 

foto RatDe rat als huisdier, een verhaal met een staartje

Naast konijnen en cavia’s zien we ook met enige regelmaat ratten voorbij komen tijdens het spreekuur. Het zijn kleine actieve diertjes, die een erg sterk sociaal gevoel hebben. Voor veel (jonge) mensen zijn ze daarom een ideaal gezelschapsdier. Hieronder een introductie over de tamme rat.
Anders dan bij andere knagers zoals de pluizige chinchilla, of de grappige gerbil, worden ratten over het algemeen als minder knuffelbaar gezien. Het negatieve imago dat ze hebben, als ‘vies’ of ‘onhygiënisch’ verkrijgen ze vooral door de beelden die we allemaal hebben van de zwarte rat of de muskusrat. In het donker door steegjes heen scharrelend op zoek naar afval of rennend langs een slootkant roept niet meteen de meest vriendelijke beelden op. Hun gedomesticeerde kleine neefjes echter zijn verre van vies, en poetsen zichzelf meermaal daags. Vlooien of andere parasieten zijn zeldzaam bij ratten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hond of kat.

Sociale atleten

Ratten zijn vanwege hun sterke sociale interactie met mensen een gewaardeerd huisdier geworden. Van nature zijn het groepsdieren, en dienen ze ook als dusdanig gehuisvest te worden. Een paartje, of zelfs meerdere dieren samen van hetzelfde geslacht gaat vrijwel altijd heel goed. Het hok moet genoeg ruimte hebben om te spelen, en voornamelijk de hoogte ingaan om lekker te kunnen klimmen. Een goed hulpmiddel bij dit klimmen, is de staart. Anders dan bij konijnen (klein) of cavia (niet ontwikkeld), is de staart van de rat een essentieel onderdeel. De lange staart dient ter balans bij het klimmen en springen, maar zelfs als een soort vijfde pootje. Ze gebruiken de staart namelijk ook om zich mee vast te houden aan voorwerpen tijdens hun klimtochten. Overigens lijkt de staart onbehaard, bij goede inspectie zie je dat er wel degelijk haren op zitten.

Anatomie

Het feit dat ze van oorsprong nachtdier zijn, zien we terug in de donkere kraaloogjes, die veel licht kunnen opvangen. Bij ratten valt soms roodgekleurde tranen op in de ooghoeken. Dit is geen bloed, maar zijn gepigmenteerde tranen, het zogeheten porfyrine zorgt voor de afwijkende kleur. Gedomesticeerd als ze zijn, zijn ratten al gewend aan ons leefritme, en vaak zijn ze wakker en actief op momenten dat hun baasje dat ook is. Samen spelen of opdrachten laten uitvoeren; ratten zijn er uitermate geschikt voor. Met hun speelse intelligentie en leergierigheid zullen ze het erg leuk vinden om op zoek te gaan naar oplossingen om bij hun verstopte voer te komen bijvoorbeeld. Ze hebben vijf vingers en tenen per pootje waarmee ze heel goed kunnen klimmen en zaken vasthouden. Zo ook hun eten, alles wordt eerst vastgepakt en dan opgeknabbeld. Daar waar konijnen echte planteneters zijn, is de rat een omnivoor.

Voeding en gezondheid

Hij eet in principe alles wat los en vast zit, maar over het algemeen hebben eiwithoudende producten de voorkeur. Gelukkig zijn er volledige rattenbrokjes te koop, zodat we niet op zoek hoeven te gaan naar slakken, insecten, larven of vogeleitjes, zoals in de natuur wel gebruikelijk zou zijn. Vanwege een ander voedselpatroon hebben ze ook een ander gebit dan de pure planteneters. Gebitsproblemen komen zelden voor bij ratten. Wel zijn ze gevoelig voor luchtweg infecties, als neusslijmvlies- en zelfs longontsteking. Mede vanwege hun snellere metabolisme (stofwisseling en veroudering) zien we bij ratten ook geregeld tumoren. Met name borstkanker komt veel voor. Een hormonale oorzaak speelt hierbij een rol. Als deze tumoren niet op tijd worden onderkend, is het lastig om ze nog te verwijderen. De meeste ratten bereiken een leeftijd van twee tot drie jaar, waarna het helaas afscheid nemen is van deze olijke knager.

-Door Paul van Aalst, dierenarts

Sterkliniek rat

Ratten zijn sociale, slimme knaagdieren die erg tam kunnen worden. Een goed aan mensen gewende rat zal graag bij u zitten en niet snel bijten. Huisvest ratten altijd met soortgenoten, want het zijn groepsdieren die onderlinge interactie nodig hebben. Denk er wel aan dat ze zich snel kunnen voorplanten. Ratten houden van aandacht en zijn nieuwsgierig, geef ze daarom genoeg te doen.

Kies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de rat het huisdier is dat u zoekt. Uw Sterkliniek helpt u graag bij het maken van een passende keuze.
Kijk op de ‘Huisdierenbijsluiter’ voor meer informatie over de algemene zaken met betrekking tot het hebben van een rat.

bron: LICG