Pijn en pijnbestrijding bij gezelschapsdieren

Download de folder of haal deze gratis af bij uw Sterkliniek

Pijn en de behandeling van pijn

kat met kraagWat is pijn?
Pijn is een onaangename ervaring van een doorgaans zintuiglijke waarneming die verband houdt met een bedreigende gebeurtenis waarbij het lichaam mogelijk kan of werkelijk beschadigd wordt.

Pijn bij onze huisdieren
Onze huisdieren komen regelmatig in aanraking met pijn. Het is één van de meest behandelde symptomen bij gezelschapsdieren in de kliniek. Er is onderscheid in fysiologische, klinische en chronische pijn. Lees hierover meer in de brochure.

Hoe herken ik pijn?
Het herkennen van pijn bij huisdieren is nog niet zo eenvoudig, zeker het herkennen van chronische pijn is moeilijk. Denken we hierbij aan de kat of het konijn dan is het nog moeilijker. Daarom zien we in de kliniek regelmatig chronische pijn die voor de eigenaar onopgemerkt is gebleven. Te denken valt hierbij aan wortelontstekingen van het gebit, oorpijn, artrose, buikpijn en vele andere pijnoorzaken. Dit is één van de redenen dat een regelmatige gezondheidscontrole van groot belang is.

Hoe behandel ik pijn?
Het mooist is als de oorzaak van de pijnprikkel kan worden weggenomen. Daarnaast is natuurlijk de behandeling met medicijnen tegen pijn van groot belang. Tegenwoordig kan uw dierenarts uit vele middelen kiezen en zo zijn de meeste dieren goed en veilig te behandelen, ook langdurig.

chihuahua in de opname met kraagInformatie voor de diereigenaar
Sterkliniek Dierenartsen BV heeft veterinair specialist Joost J. Uilenreef, verbonden aan de faculteit diergeneeskunde, bereid gevonden een 28 pagina’s tellende brochure te schrijven over het onderwerp pijn bij onze huisdieren. Deze brochure is voor cliënten van Sterkliniek Dierenartsen gratis bij hun Sterkliniek te verkrijgen.

Download de folder of haal deze gratis af bij uw Sterkliniek