Loopsheid bij honden

Net zoals bij mensen, hebben honden ook periodes dat ze vruchtbaar zijn, beter bekend als ‘loopsheid’. Daar komt een hoop bij kijken voor zowel uw hond als voor u. Hoe herkent u het, met welke gedragsveranderingen moet u rekening houden en wat te doen om loopsheid te voorkomen?

Wat houdt loopsheid in?

Tijdens de loopsheid verandert de hormoonspiegel van de hond en maakt het lichaam zich klaar om gedekt te worden. Een teef wordt meestal elke 6 à 7 maanden loops, met een variatie van 4 tot 12 maanden. De loopse periode duurt gemiddeld 2 tot 3 weken. Als een teefje op 2-jarige leeftijd nog niet loops is geweest, is dat een reden om even bij uw dierenarts langs te gaan.

In de eerste fase van de loopsheid verliest de teef bloed en zwelt de vulva op, maar ze wil nog niets van een reu weten. Dit duurt gemiddeld negen dagen. In de tweede fase neemt de zwelling af, trekt de teef veel mannetjes aan en accepteert ze deze om gedekt te worden. Nu is ze ook vruchtbaar.

Honden komen niet op natuurlijke wijze van deze loopsheid af. Ze kennen geen menopauze, zoals bij mensen en daarom kunnen teefjes ook op latere leeftijd nog loops en drachtig worden.

Hoe herkent u loopsheid?

Iedere hond reageert anders als ze loops is. Meestal zijn er een paar verandering in het uiterlijk en in het gedrag. Zo zwelt de vulva van de teef op en verliest ze bloederige afscheiding. Sommige honden ruimen dit meteen op, andere niet. Dat maakt het verschil of de loopsheid voor u opvalt of niet. Een loopsheidbroekje helpt om deze afscheiding op te vangen en voorkomt vlekken. Verschoon ook regelmatig dekens in de hondenmand.

Het kan zijn dat uw hond opeens een stuk minder goed naar u wilt luisteren wanneer ze loops is. De loopse hond los laten lopen kan daarom geen goed idee zijn. Daarnaast stoot de teef een aantrekkelijke geur af en wekt daarmee veel interesse van de reuen. Een loopsheidbroekje kan dit gedeeltelijk voorkomen, maar uw hond uitlaten op een rustigere plek of een andere tijd zorgt ook voor meer rust voor zowel u als voor uw hond.

Nog een paar extra tekenen dat uw hond loops is:

  • Uw hond plast vaker tijdens de wandeling.
  • Andere honden gaan (extra veel) onder haar staart ruiken.
  • Om er zeker van te zijn dat uw hond loops is, kunt u een stukje keukenrol langs de vulva halen als de hond een tijdje heeft gelegen. Is deze rood(bruin)? Dan is ze loops.
  • Leg een wit laken op de favoriete plek in huis van uw hond. Als u dezelfde soort vlekken daarop tegenkomt, weet u dat ze loops is.

Loopsheid voorkomen

Veel hondeneigenaren kiezen ervoor om loopsheid tegen te gaan door hun teefje te laten steriliseren. Lees er hier meer over.

Foto hond met loopsheidbroekje