Ervaringen van Coassistenten

Enkele testimonials van studenten van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht.

Voorjaar 2016

Bianca Kusters“Voor mijn afsluitende externe stage van 8 weken had ik Sterkliniek Ermelo uitgekozen, omdat alle verschillende gebieden van de diergeneeskunde in deze praktijk voorkomen. Of het nu gaat om orthopedische chirurgie, weke delen chirurgie of interne patiënten, hier kom je ze allemaal tegen en voor iedere patiënt wordt een passende oplossing gevonden.

De afgelopen 8 weken heb ik op de verschillende gebieden van alle dierenartsen ontzettend veel geleerd. In het begin van de stage is het vooral meekijken en aanzien wat je zelf als co-assistent al wel en niet kan en waarbij nog meer begeleiding nodig is. In de loop van de stage krijg je zelf al meer vrijheid om consulten zelfstandig te doen en sommige eerstelijns chirurgische handelingen zelf uit te mogen voeren. Er komen vaak gebitjes langs, waarbij aan het einde van de stage zelfstandig tanden getrokken mogen worden. Erg leuk!

Natuurlijk gebeurt alles wel onder supervisie van een dierenarts. Iedere dag wordt aan het eind besproken wat er die dag goed ging en waar wellicht nog meer aandacht aan besteed moet worden. Door deze manier van werken, weet je zelf goed waar je aandachtspunten nog liggen. Ook wordt er gevraagd naar jouw beleving van de dag en wat je zelf nog lastig vindt, waardoor daar ook door de begeleiders extra aandacht aan besteed kan worden. Vragen mogen altijd gesteld worden en ik heb vaak leuke en leerzame discussies met de dierenartsen gehad!

Katheters plaatsen, bloedprikken, braunules plaatsen en zelfs echo’s maken: ik heb het allemaal gedaan. Ik kan na deze stage zeggen dat mijn zelfvertrouwen enorm gestegen is en dat ik er klaar voor ben om te beginnen in de praktijk!

Bij deze wil ik alle dierenartsen en paraveterinairen bedanken voor de fantastische begeleiding en alle leerzame momenten! Maar ook de gezellige pauzes in de kantine en de grapjes die op de werkvloer gemaakt worden zal ik niet gauw vergeten. Bedankt voor deze onvergetelijke stage!”

-Bianca Kusters

Najaar 2015

Femke Co schappen 2015“Spannend! De eerste dag van mijn Extern Onderwijs bij Sterkliniek Dierenartsen Ermelo is aangebroken en vol verwachting stap ik de kliniek aan de Horsterweg binnen. Al vrij snel merk ik dat de spanning niet nodig is: ik heb het juiste stage adres uitgekozen!

In de afgelopen 8 weken heb ik meegekeken, meegeholpen en heel veel geleerd van de dierenartsen en paraveterinairen in deze kliniek. In deze allerlaatste fase van mijn studie is het van belang om al de kennis die ik heb opgedaan op de universiteit en in de universiteitskliniek, toe te passen in het vak van eerstelijns dierenarts. Door onder begeleiding van de verschillende dierenartsen aan het werk te gaan en mee te lopen, heb ik veel nieuwe vaardigheden en (praktische) kennis opgedaan.

Er heerst een hele open sfeer op de kliniek, feedback geven en ontvangen is een belangrijke manier om je te ontwikkelen als dierenarts en dit wordt hier op een respectvolle manier uitgevoerd. Daarnaast heb ik gedurende mijn gehele stage gemerkt dat iedereen veel moeite en tijd steekt in het opleiden van mij, als co-assistent. Zowel de verschillende dierenartsen met elk hun eigen specialisatie, als de verschillende paraveterinairen, hebben mij meegenomen in hun eigen expertise. Zo heb ik menig echo gezien (en zelf mogen uitvoeren onder begeleiding!), meegekeken met orthopedische operaties, gebitsbehandeling van konijnen tot Rottweilers meegemaakt en nog vele andere interessante casussen langs zien komen.

Ik mocht even deel uit maken van dit hele gezellige en professionele team en ik wil jullie allemaal nogmaals heel erg bedanken voor de afgelopen 8 weken! Mede dankzij de periode onder jullie begeleiding ga ik nu vol zelfvertrouwen aan de slag als dierenarts.”
-Femke Bosma

Externe Stage (voorjaar 2015)

Foto Co Bregje Leenders“Na positieve verhalen van andere coassistenten was Sterkliniek Ermelo mijn eerste keuze voor de externe stage.

Na de eerste kennismaking had ik al meteen het idee dat het wel goed zou komen en dat ik hier veel zou gaan leren.

De externe stage is de periode dat je al de praktische handelingen onder de knie wilt krijgen en dat is zeker gelukt. In de eerste week heb ik vooral meegekeken met de verschillende dierenartsen en heb ik iedereen leren kennen. Onder begeleiding van de dierenartsen mocht ik steeds meer zelf gaan doen. Door de goede feedback en de veilige leeromgeving voelde ik me al snel op mijn gemak. Dit heeft er voor gezorgd dat ik aan het einde van de stage wel durf te zeggen dat ik het vertrouwen heb gekregen dat ik nu zelfstandig een waarneming kan doen.

De praktijk is druk bezocht en er is dus genoeg te zien en te doen. Aan het begin van de stage is er ruimte om aan te geven wat je allemaal wil doen en gedurende de stage krijg je genoeg kansen om dit allemaal waar te maken.

Er hangt een goede werksfeer en het team is erg gezellig. Ze staan open voor nieuwe ideeën en staan altijd klaar om je te helpen. Kortom een toppraktijk.

Bedankt voor de leuke en leerzame tijd!
Groetjes Bregje Leenders”

De beste begeleiding voor de sprong in het diepe! (voorjaar 2015)

Foto Linda en kat Tommy“De afgelopen maanden heb ik met erg veel plezier mijn externe stage gelopen bij de sterkliniek in Ermelo.

Door verhalen van anderen had ik hoge verwachtingen die zijn helemaal waargemaakt.

Zo heb ik heel veel zelf mogen doen onder toeziend oog van de dierenartsen. Een groot deel van het vak als dierenarts bestaat immers uit het hebben van handigheid met zowel bepaalde denkpatronen als handelingen. De goede begeleiding die ik hierbij kreeg, zorgde ervoor dat er een veilige leeromgeving was. Ik werd geprikkeld om dingen uit te zoeken en aangemoedigd om de laatste inzichten vanuit de faculteit in te brengen. Dit heeft mijn kennis aanzienlijk doen groeien.

Het was erg interessant om in discussie te gaan over wat er op praktijkmanagementvlak gebeurt en om te horen wat er nog meer mogelijk is als dierenarts buiten de praktijk. Ook na de studie diergeneeskunde gaan de verenigingen en commissies gewoon door! Het blijkt wel dat er veel meer is dan alleen het dagelijkse dieren beter maken en dat het goed is om een open blik te houden.

Naast het inhoudelijke deel heb ik ook genoten van de gemoedelijke sfeer die er in de praktijk is. Er is plek voor grapjes, maar ook met kritiek kan iedereen goed omgaan.

Kortom, een leuke en leerzame springplank voor mijn toekomst als dierenarts!”

Najaar 2013Foto Wouter met 2 pups

“Mijn naam is Wouter Molenbroek, en ik ben inmiddels afgestudeerd dierenarts. Om het laatste gedeelte van de studie diergeneeskunde af te ronden moet een stage van 8 weken gelopen worden in een dierenkliniek (Extern Onderwijs). Sterkliniek Ermelo sprak mij erg aan, vanwege het feit dat het een Sterkliniek is, er veel ervaring met orthopedie is en omdat er duidelijk veel over management te leren was.

De doelstelling van Sterkliniek Ermelo is om een student tot een dusdanig niveau op te leiden dat de student na afloop zelfstandig een waarneming kan doen.

Ik ben hier direct met open armen en fijne werksfeer ontvangen. Het werkniveau werd opgebouwd, wat neer kwam op de eerste week voornamelijk meekijken en aftasten wat de student al kan en durft. Dit wordt in de 8 weken opgebouwd naar een zelfstandig werkniveau voor zowel afspraken als chirurgie. Omdat er wel altijd een dierenarts in de buurt is kun je direct feedback op je handelen ontvangen. Als je aangeeft dat je hier meer wilt leren over bijvoorbeeld management of orthopedie zal hier ook voldoende tijd voor vrijgemaakt worden.

Al met al hier in 8 weken erg veel kunnen leren met fijne collega’s en interessante casussen.”

Mijn Extern Coschap bij Sterkliniek Dierenartsen Ermelo (aug. 2012)

Foto Mariska die een kat aan het steriliseren is“Elke diergeneeskunde student loopt in de laatste fase van zijn of haar studie een externe stage bij een dierenkliniek. Van tevoren krijg je een lijst met klinieken die beschikbaar zijn en daarvan maak je een eerste, tweede en derde keuze. Mijn eerste keuze was Sterkliniek Dierenartsen Ermelo, mijn andere opties weet ik eerlijk gezegd niet meer.

Sterklinieken staan kwalitatief hoog aangeschreven in diergeneeskundige zorg. Mijn eerste dag was ik dan ook enorm zenuwachtig. Ik wilde geen flater slaan door iets niet te weten of te kunnen. Gelukkig werd ik vriendelijk ontvangen door Bob Carrière, die mij eigenlijk direct al enigszins op mijn gemak stelde. Het was namelijk niet alleen voor mij een spannende stage, ook voor Sterkliniek Dierenartsen Ermelo was het spannend. Het was voor hen namelijk ook de eerste keer dat ze een externe stage vanuit de Faculteit Diergeneeskunde verzorgden.

De eerste week mocht ik voornamelijk iedereen en de praktijk leren kennen en vooral ook de manier van werken observeren. Wat ik direct erg leuk vond was dat iedereen open, vriendelijk en oprecht geïnteresseerd en gemotiveerd was om mij de nodige vaardigheden en kennis mee te geven. Dierenartsen die begaan zijn met eigenaren, de tijd nemen en alles op een zo goed mogelijke wijze willen afhandelen: het ideale voorbeeld voor een student Diergeneeskunde. Langzaamaan mocht ik steeds meer handelingen zelf uitvoeren, ik mocht assisteren bij verschillende operaties en met de goede zorgen van alle dierenartsen en paraveterinairen kroop ik steeds verder uit mijn schulp.

Het enthousiasme dat iedereen in zijn werk toonde maakte dat hetgeen waar ik ook enigszins tegenop had gekeken een geweldige ervaring en het mooiste deel van mijn studietijd werd. Voor ik het wist waren de 8 weken voorbij en moest ik alweer afscheid nemen van dit geweldige team. Wat mij betreft is Sterkliniek Dierenartsen Ermelo met vlag en wimpel geslaagd in het begeleiden van studenten Diergeneeskunde. Ik hoop dat volgende studenten net zoveel plezier en vertrouwen kunnen halen uit hun externe stage.

De manier van werken van de dierenartsen en paraveterinairen bij Sterkliniek Dierenartsen Ermelo is de manier waarop ik het liefst zou werken en wat ik op dit moment ook nog nastreef.

Bedankt voor de geweldige stage die ik bij jullie heb gehad en vooral ook voor het zelfvertrouwen dat jullie me hebben gegeven.

Groetjes,
Mariska”