Huidproblemen

Uw hond of kat is gediagnosticeerd met een huidprobleem. In dit artikel bespreken we een stappenplan waarbij we de onderliggende oorzaak kunnen achterhalen, zodat herhaling van de klachten zoveel mogelijk voorkomen kan worden.

Verschillende oorzaken geven vaak dezelfde huidklachten, waardoor er altijd nader onderzoek nodig is om de exacte oorzaak te achterhalen. Bij allergieën bestaat er helaas geen eenvoudige test en zal een bepaald traject gevolgd moeten worden om tot de juiste diagnose en behandeling te komen.

De volgende oorzaken sluiten we stapsgewijs uit:

microscopisch beeld demodexParasieten

Zowel bij honden als katten kunnen ongewenste gasten voor enorme jeuk of huidontstekingen zorgen. Bijvoorbeeld, mijten of vlooien. Door middel van een afkrabsel van de huid kunnen we deze uitsluiten of bevestigen.

Infecties

Een heel belangrijke stap in de opwerking van de huidklachten is het uitsluiten van infecties. Dit gaat door middel van cytologisch onderzoek. Er worden wat huidcellen op een microscoop glaasje gedaan en door middel van kleuring van de cellen kan gezien worden of er sprake is van een gist- of bacteriële infectie van de huid.

Als er sprake is van een huidinfectie wordt deze uiteraard behandeld. Blijft de jeuk bestaan ondanks dat de infectie bestreden is, dan is er mogelijk sprake van een allergie. Ook wanneer de infectie steeds terugkeert gaan we op zoek naar de allergische achtergrond.

Allergie

Voeding
Wanneer bovenstaande oorzaken zijn uitgesloten en/of behandeld is het belangrijk om een eliminatiedieet in te zetten. Wat belangrijke eigenschappen zijn is dat de voedingstoffen in het voer nieuw zijn voor de hond of kat. Een eiwitbron en een koolhydraatbron die uw dier nog nooit gegeten heeft vinden, is al een uitdaging op zich. Er zijn 3 opties voor een eliminatiedieet:

  1. Zelf bereiden
  2. Dieet met gehydrolyseerde eiwitten
  3. Dieet met een nieuwe eiwitbron

Niet ieder type dieet is even betrouwbaar. Samen met uw Sterkliniek-dierenarts kunt u de keuze maken voor een dieet wat het beste bij u en uw hond of kat past.

Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden aan een eliminatiedieet:

  • De hond of kat mag gedurende tenminste 8 weken NIETS anders dat het voorgeschreven dieet, ook geen snack, kauwbot of supplementen.
  • Geef geen smakelijke tabletten (denk aan ontworming- of ontvlooiingstabletten), daar kunnen ook dierlijke eiwitten zitten die een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken.

2. Omgeving
Net als mensen kunnen dieren ook allergisch zijn voor stoffen in hun omgeving zoals grassen, pollen of huisstofmijten. Om in deze fase de vervolgstap te bepalen is het belangrijk te weten wat voor behandelingsplan het beste past bij u en uw hond of kat.
Om te bepalen waar uw dier allergisch voor is kan een bloedtest worden uitgevoerd, echter is deze uitslag alleen zinvol als er vervolgens gekozen wordt voor desensibilisatie.
Desensibilisatie houdt in; kleine hoeveelheden toedienen van het stofje waar de hond of kat allergisch voor is, zodat het lichaam er aan gewend raakt en er niet meer allergisch op reageert. Dit kan met injecties (1x per maand) of druppels in de bek (dagelijks). Deze behandeling kost ongeveer €20-30,- per maand en werkt bij ongeveer 70% van de dieren met een omgevingsallergie.
Als deze behandeling niet haalbaar is, dan is de laatste optie een symptomatische behandeling, dat wil zeggen het onderdrukken van de jeuk en/of allergische reactie met behulp van medicatie.

Conclusie

Het opwerken van een patiënt met huidklachten kan helaas niet snel. Door de verschillende vervolgstappen zijn we al snel 4 tot 6 maanden onderweg. Het grote voordeel is dat dit maar één keer hoeft en uw hond of kat daar levenslang profijt van heeft omdat we gericht kunnen behandelen.

Heeft u specifieke vragen over uw huisdier? Neem dan contact op met uw lokale Sterkliniek.

hond met jeuk