Help, mijn kat hoest!

Foto kat eet grasKatten tonen hoestklachten vaak op een bescheiden manier, ze strekken hun hals, maken een zacht hoestgeluid en trekken daarbij hun buik in. Een vrij onschuldige beweging wat een ernstige oorzaak kan hebben.

Hoesten wordt veroorzaakt door een irritatie van de luchtwegen, deze irritatie kan verschillende oorzaken hebben:

  • Longontsteking / longworm
  • Tumoren
  • Vreemde voorwerpen
  • Bronchitis/astma

Hartproblemen bij de kat veroorzaken zelden hoestenklachten, in tegenstelling tot de hond.

Longontsteking / longworm

Foto longworm onder de microscoopIn het geval van een longontsteking is de kat niet alleen aan het hoesten maar is vaak algemeen ziek met klachten als lusteloosheid, koorts en/of niet willen eten. Een longworminfectie kan lang onopgemerkt blijven en veroorzaakt pas klachten als de wormen in grote hoeveelheden aanwezig zijn. De longworminfectie is niet altijd te zien op een röntgenfoto, maar is met behulp van een ontlastingsonderzoek wel aan te tonen.

Tumoren

Wanneer er tumoren groeien in de longen heeft dit direct effect op de belastbaarheid van de longblaasjes wat benauwdheid tot gevolg heeft. De tumoren kunnen op de luchtwegen drukken wat tot hoesten leidt. Longtumoren kunnen secundair (uitzaaiing) zijn van een tumor elders in het lichaam.

Vreemd voorwerp

Als het hoesten heel acuut is ontstaan kan er ook sprake zijn van een vreemd voorwerp, zoals bijvoorbeeld een grasspriet die irriteert.

Bronchitis / astma

Astma en (chronische) bronchitis worden vaak in één adem genoemd. In beide gevallen is er sprake van een ontsteking van de luchtwegen. Bij astma zijn de klachten aanvalsgewijs en veroorzaakt door een allergische reactie. Bronchitis is een reactie op irriterende stoffen zoals sigarettenrook en (fijn)stof.

Behandeling bronchitis / astma

Het type behandeling hangt af van de ernst van de klachten. Ernstig benauwde katten moeten worden opgenomen en met extra zuurstof worden verpleegd. In mildere gevallen kan medicatie thuis een uitkomst bieden. Dat kan in tabletvorm, maar de beste manier is om de medicatie in te ademen, zogenaamde pufjes. De meeste katten accepteren, mits langzaam opgebouwd, het inademen van de medicatie goed. Op deze manier komt de medicatie direct waar het nodig is en is er minder kans op bijwerkingen.

Diagnose

Om een diagnose te kunnen stellen is vrijwel altijd aanvullende diagnostiek nodig in de vorm van röntgenfoto’s, een scopie van de luchtwegen en/of ontlastingsonderzoek.

Natuurlijk is het ontstaan van de bovenstaande klachten niet geheel te voorkomen, maar er zijn wel factoren die bijdragen aan een goede gezondheid. Het is belangrijk om de kat in goede conditie te houden, overgewicht te voorkomen en in huis irriterende stoffen, zoals sigarettenrook, geurende bloemen of parfum, zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer de kat 4x per jaar ontwormd wordt of als er een ontlastingsonderzoek plaats vind, kan een eventuele longworminfectie tijdig worden bestreden om ernstige gevolgen te voorkomen.

Rontgenfoto longen met longworm

 

  • Door Kristel de Munnik, dierenarts