Feestseizoen

Herkenbaar?

December, de feestmaand van het jaar! Helaas is dit voor onze trouwe viervoeters vaak niet het geval. Wekenlang wordt uw huisdier onverwachts geconfronteerd met geknal, lichtflitsen en vreemde geuren. Terechte redenen om bang te worden of in paniek te raken. Gelukkig kunt u als eigenaar, met een juiste training en eventuele hulp van medicatie, wonderen verrichten om de angst van uw dier te verminderen.

De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Zodra ze negatief reageren op het vuurwerk worden ze getroost, beloond of wordt er op ze gelet. Zo leren ze dat het heel terecht is om bang te zijn, want ze worden door middel van aandacht voor hun angst beloond.

Als er dus iets moet veranderen is het wel het gedrag van de eigenaar als de hond angstig reageert.
Wanneer uw hond reageert op een knal of een lichtflits roep deze dan bij u en ga vervolgens verder waar u mee bezig was. Zo maakt u van uzelf een veilige toevluchtshaven voor uw dier. Blijf consequent in deze techniek en uw hond zal naar u toe komen voor comfort en zekerheid in plaats van op de vlucht te slaan.

Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op. Het is echter wel verstandig om ermee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

Bang of niet?

Let op dat honden goede acteurs kunnen zijn. Ze hebben ontdekt dat als ze angstig gedrag vertonen, ze aandacht krijgen, getroost worden, of ze hoeven niet naar buiten.

Als u wil weten of uw hond echt angstig is, let dan op houding en gedrag. Een echt bange hond: heeft de oren naar beneden, de staart laag, trekt mondhoeken naar beneden, kan trillen, gapen, de bek aflikken en wil niet snoepen.

afb vuurwerkangst 2017

 

Training

U kunt uw hond ook een ‘doe-het-zelf-mini-vuurwerk-training’ geven. Gebruik daarvoor verschillende geluiden; trektouwtjes, klapperpistooltje, knallende ballonnen, etc.

Houdt een dusdanige afstand dat de hond het geluid net verdraagt zodat hij niet in paniek raakt. Doe ondertussen favoriete spelletjes met uw hond. Combineer zo het leuke met datgene waar hij van slag van raakt. Op deze manier legt u een koppeling tussen de geluiden en het leuke spel. Ga niet te snel! En begin met een grote afstand tussen de geluiden en uw hond.
U kunt de instructies op de vuurwerk CD van Tinley gedragstherapie volgen om uw dier optimaal te trainen. Let op: begin hier ruim op tijd mee!

Tips

• Laat uw huisdier aan vuurwerk geluiden wennen met behulp van een trainings-cd.
• Leid uw hond tijdens het uitlaten af met een speeltje. Zo leert hij op u te letten en niet op de omgeving.
• Laat de hond aan de riem uit, zodat angstige honden niet kunnen wegrennen en honden geen vuurwerk kunnen apporteren.
• Biedt een schuilmogelijkheid, bijvoorbeeld een deken over de bench.
• Begin ruim op tijd met eventuele therapieën of behandelingen. Laat u hier goed over informeren door uw dierenarts.

Medische mogelijkheden

Er is een grote variatie aan medische hulpmiddelen ( zoals Feliway, Adaptil, Zylkène en meer) die uw dier kan helpen kalmeren en ontspannen. Hierdoor zal de vuurwerktraining succesvoller verlopen.

Alleen medicatie geven is mogelijk maar eigenlijk onvoldoende; u moet dit combineren met een intensieve training. Begin daarom minimaal een maand van te voren met het toepassen van de training en blijf hier trouw aan. Om op deze manier medicatie en training te combineren heeft u de grootste kans op succes bij het verlagen van de angst voor vuurwerk bij uw dier.

Welke medicatie en training dat wordt is echter geheel afhankelijk van uw dier. Observeer daarom uw dier en bepaal zo de oorzaak van de angst. Is uw dier van jongs af aan al bang voor vuurwerk of neemt hij het gedrag van de soortgenoten over? Reageert uw dier feller op de lichtflitsen, het geluid, de geur of op de gehele ambiance van de feestmaand? Heeft uw dier een gevoeliger zenuwsysteem en is hij in het doorgaande leven ook geprikkeld of heeft uw dier lichamelijke problemen waardoor hij extra gevoelig is?
Deze informatie helpt uw dierenarts bij het kiezen van een juiste behandelingstherapie, medicatie, voeding en eventuele voedingssupplementen.

Sileo

Sinds 2017 is Sileo op de markt gekomen. Sileo is het enige veterinair geregistreerde middel voor de hond met indicatie vuurwerkangst en harde geluiden. Het wordt gebruikt ter vermindering van acute stress en angst die samenhangen met geluid.

Hoe herkent u stress bij uw hond?
Typische symptomen van stress zijn onder andere:

  • Hijgen
  • Trillen
  • Aan de bek likken
  • IJsberen / rusteloosheid
  • Verstijven
  • Zoeken naar mensen
  • Zich verbergen of proberen te ontsnappen
  • Voedsel weigeren
  • Ongepast urineren of ontlasten

Hoe werkt Sileo?
De werkzame stof in Sileo (dexmedetomidine hydrochloride) verhindert de afgifte van de neurotransmitter noradrenaline uit de zenuwcellen in het lichaam. Noradrenaline speelt een rol bij het in stand houden van alertheid en opwinding. Wanneer die afgifte ervan dus verlaagd wordt verminderd dit de ernst van acute stress en angst die samenhangt met geluid.

Hoe moet Sileo worden toegediend?
Sileo moet worden aangebracht met behulp van een orale spuit op de slijmvliezen tussen de wang en het tandvlees van de hond. Wij helpen u graag en doen het graag een keer (nep) voor en helpen u met het aflezen van de dosering.

Wanneer mag Sileo niet gegeven worden?
Sileo mag niet gegeven worden bij honden met hart-, lever- of nierproblemen of honden die overgevoelig zijn voor het actieve bestanddeel dexmedetomidine hydrochloride.

Meer lezen over Sileo?

Gebruiksaanwijzing Sileo

Rapport van het onderzoek naar Sileo

Sileo verpakking

Tips voor de jaarwisseling

• Zet muziek aan.
• Houd de gordijnen dicht.
• Laat uw hond aangelijnd uit.
• Houd uw kat binnen.
• Houd de ramen, deuren en het kattenluikje dicht.
• Laat uw dier niet alleen thuis.
• Zorg dat de dieren in de tuin ook kunnen schuilen.
• Geef de knalpillen precies volgens voorschrift in.
• Let op dat angstige honden elkaar aan kunnen steken! Ze spiegelen elkaars gedrag.
• Blijf zelf kalm wanneer uw dier reageert op het vuurwerk.
• Doe de volgende dag rustig aan tot de “knalpillen” helemaal uitgewerkt zijn.

Mocht u na het lezen van bovenstaande informatie toch nog vragen hebben dan kunt u het beste contact opnemen met uw Sterkliniek dierenarts. Uw dierenarts kan samen met u kijken naar de beste mogelijkheden voor uw huisdier. Klik hier voor de contactgegevens van uw Sterkliniek.

Wij wensen u en uw huisdieren een veilige en fijne jaarwisseling toe!

kat in miniatuur kerstdorp