Dierenmishandeling

Een kwalijke zaak!

Een hond die geslagen is met een schop, puppies die in hun eigen vuil rond lopen, een kat met brandwonden van een sigaret. Het is pure dierenmishandeling. Maar niet in alle gevallen is dat herkenbaar. Wat dan?

“Het probleem met dieren in vergelijking tot bijvoorbeeld kinderen is dat ze niet kunnen praten en blauwe plekken niet te zien zijn”, zegt dierenarts Bob Carrière. Ruim tachtig procent van de dierenartsen zegt in een enquête van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht wel eens een vermoeden van dierenmishandeling of verwaarlozing te hebben. Slechts 41 procent van de dierenartsen doet daar iets mee. Dat is erg, zegt dierenarts bob. Zeker omdat het vaak niet om dierenmishandeling alleen gaat. “Uit onderzoek blijkt dat er ook vaak sprake is van kindermishandeling. Maar het moet ook niet zo zijn dat mensen niet daar de dierenarts gaan omdat ze bang zijn dat er aangifte tegen ze gedaan wordt.”

Zelf melden
Mogelijk dat u zelf een vermoeden heeft over een dier dat mishandeld wordt. Dat kan gemeld worden via de dierenbescherming of bij Meldpunt Dierenmishandeling. Uiteraard kunt u ook uw vermoedens delen met uw Sterkliniekdierenarts. U kunt dan de situatie bespreken en samen vervolgstappen maken. Dit kan bijvoorbeeld gemeld worden bij het Meldpunt Dierenmishandeling of via 144. Uiteraard gebeurt dit vertrouwelijk. “Dierenleed is in Nederland niet nodig. Door samen te werken kan er een verschil gemaakt worden. Zodat ook dieren een dierwaardig bestaan kunnen leiden, zoals het hoort.”

Bron: Magazine SterK. 05