Dagboek van een paraveterinair

Dagboek van de paraveterinairIn SterK. magazine is elke editie het dagboek van een Sterkliniek-paraveterinair te lezen. Wat zijn de dagelijkse werkzaamheden van een paraveterinair, wat is haar/zijn rol in de dierenartsenpraktijk en hoe is het om paraveterinair te zijn van een Sterkliniek? In elke SterK. krijgt u antwoord op deze vragen. Lees hieronder de pagina’s van het dagboek die al verschenen zijn.

De Paraveterinair

In de volksmond beter bekend als ‘de dierenartsassistent’, maar klopt dat wel? De term ‘dierenartsassistent’ word veelvuldig gebruikt terwijl de term ‘paraveterinair’ minder bekend is. Het is belangrijk om te weten dat de twee wettelijk gezien verschillende functies zijn.

Dierenartsassistent
De dierenartsassistent is vaak hét gezicht van de praktijk. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de receptiewerkzaamheden en het begeleiden van de huisdiereigenaren. Ook is zij bevoegd om de dierenarts te ondersteunen bij de praktijkuitoefening. Zo assisteert een dierenartsassistent bij het onderzoek, bij de behandeling en de verzorging van de patiënten. De medicatie gebruikt in een dierenartsenpraktijk wordt uit eigen apotheek verschaft, om die reden is apotheekbeheer een belangrijke taak van de dierenartsassistent. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor onderhoud van de apparatuur welke variëren van de baliecomputer tot de apparatuur in de operatiekamer. *
Als laatste is een niet te onderschatte taak het (dagelijkse en periodieke) schoonmaakwerk in een dierenartsenpraktijk. Om de kans op besmetting van overdraagbare ziektes en parasieten te voorkomen worden strenge hygiëneprotocollen gehanteerd welke elke medewerker dient na leven.

Paraveterinair
Een gediplomeerd paraveterinair zal de eerdergenoemde taken van een dierenartsassistent uitvoeren maar heeft medisch gezien meer bevoegdheid dan een dierenartsassistent en dus meer verantwoordelijkheden. Een paraveterinair mag veterinaire handelingen verrichten zoals het afnemen van bloed, het toedienen van een injectie, het toepassen van een verdoving, het onderzoeken van een dier en het toepassen van een behandeling, met als uitzondering natuurlijk een operatie.

De opleiding
De 4- of 2-jarige opleiding tot (internationaal) paraveterinair gaat door het niveau van de verantwoordelijkheden in het dagelijkse werk daarom dieper in op de anatomische kennis. Enkele studieonderdelen van de opleiding zijn anatomie, pathologie, fysiologie, instrumentenleer, radiologie, en laboratoriumwerkzaamheden.

Het werk
Het dagelijkse werk van een paraveterinair is ontzettend gevarieerd. De paraveterinair neemt de telefoon aan, geeft een helpende hand aan de dierenarts in de spreekkamer, controleert en beheerd de apotheek, voert laboratorium werkzaamheden uit zoals bloed, urine, huid- en ontlastingsonderzoek, verzorgd de patiënten in de opname, maakt röntgenfoto’s, is verantwoordelijk voor de hygiëne in de gehele praktijk, assisteert in de operatiekamer en is verantwoordelijk voor de (gas)anesthesie tijdens behandelingen en operaties.

Het paraveterinaire spreekuur
Een paraveterinairspreekuur is niet ongewoon binnen de Sterklinieken. Hier kunnen de diereigenaren met hun huisdier terecht voor bijvoorbeeld wondcontroles, vachtverzorging, het laten knippen van de nagels, dieetbegeleiding, gebitscontroles en algemeen advies over bijvoorbeeld het vinden van een passende huisdierverzekering.
Het is een vak dat met liefde uitgevoerd word. Niets is mooier dan wanneer de paraveterinair een bezorgde huisdiereigenaar aan de telefoon gerust kan stellen en vervolgens bij binnenkomst kan opvangen. Daarna zal de paraveterinair gedurende het behandeltraject het ondersteunend werk uitvoeren voor de dierenarts. De paraveterinair is degene die het dier verzorgt in de opname, eten geeft, temperatuur opneemt, infuus aanlegt, medicijnen toedient en natuurlijk de tijd neemt om het dier wat extra aandacht en liefde te geven. De meeste voldoening komt van het moment waarop een voorheen ziek of gewond dier weer gezond of herstellende mee mag naar huis mag met zijn of haar baasje.
In de komende edities van SterK. Magazine geven we u graag meer inzicht in het dagelijkse werk van de paraveterinairen van de Sterklinieken.

*Bron: besluit paraveterinairen volgens de Wet op de Uitoefening van de Diergeneeskunde.
Door: Marloes Vork, senior-paraveterinair, uitgave 11 SterK. magazine.

De Dierenverzorgster

foto annelies van milligen met opname hondjeVeel paraveterinairen zijn het werk gaan doen omdat ze ‘iets met dieren’ wilde doen. Als paraveterinair ben je elke dag met veel verschillende taken bezig en slechts één daarvan is de daadwerkelijke verzorging van de dieren. Het klinkt heel simpel, maar de dieren worden niet voor niks ‘patiënten’ genoemd en de verzorging gaat een stuk verder dan een bakje water en voeding klaar zetten.

Verzorging
Vrij vanzelfsprekend is dat verschillende diersoorten verschillende verzorging nodig hebben. Een kat, cavia of vogel hebben verschillende behoeftes waar in de verzorging en opname rekening mee gehouden moet worden. Daar komt nog bij kijken dat de patiënt wegens de reden van opname aangepaste behoeftes kan hebben. Een dier kan pijn hebben, medicatie nodig hebben of herhaaldelijke behandelingen nodig hebben zoals dwangvoeding of wondverzorging. In alle gevallen geldt dat alle dieren continue in de gaten gehouden worden.

Opname
De oorzaken van de patiënten die verzorging nodig hebben in de dierenartsenpraktijk kan nogal verschillen. Zo zijn er patiënten die slechts een dag of dagdeel in de opname verblijven terwijl andere een langere periode of zelfs in de intensive care of in quarantaine in de opname verblijven.
Bij een dagopname komt het dier vaak voor een korte behandeling waar narcose bij nodig is, dit kan variëren van het maken van röntgenfoto’s tot bijvoorbeeld chirurgie. Het dier wordt ook na de behandeling in de opname streng in de gaten gehouden. Zo controleert de paraveterinair de ademhaling, hartslag, temperatuur en reflexen en maakt hier notities van zodat er tijdig ingegrepen kan worden als dit nodig is.
Een langdurige opname kan voorkomen als een dier na een operatie langer dan een dagdeel nodig heeft om dusdanig goed te herstellen voor hij of zij mee naar huis kan. Een andere reden voor langdurige opname kan zijn als de patiënt om een bepaalde tijd medicatie of behandeling nodig heeft.
Wanneer de toestand van een patiënt dusdanig ernstig is kan het zijn dat hij of zij in de intensive care (IC) moet verblijven. De patiënten in de IC worden continue gemonitord.

Non-stop
De paraveterinair houdt het dier eigenlijk non-stop in de gaten op zoek naar verandering in de toestand van het dier. Zo kijkt zij naar de ademhaling, alertheid, slijmvliezen, temperatuur, hartslag, pols, reactievermogen, turgor, maar ook naar het infuus, eventuele katheter, zuurstof, hoeveel voedsel, water, ontlasting en urine. Elk afgesproken tijdseenheid wordt alles genoteerd zodat de dierenarts de behandeling hierop kan afstemmen.
Quarantaine is bijvoorbeeld nodig als een dier ziek is van een besmettelijke ziekte welke voor andere dieren of mensen gevaarlijk kan zijn. De patiënt zit in dat geval in een aparte opnameruimte. Elke keer als de paraveterinair bovenstaande metingen gaat uitvoeren moet zij zich houden aan een bepaalde hygiëneprotocol om besmetting met andere ruimtes, mensen en dieren te voorkomen.

Voeding en medicatie
Tijdens de opname van de patiënten moet de paraveterinair continue op de hoogte zijn van de status van elk dier. Waarom zit de patiënt er? Wat is de temperatuur? Moet hij/zij nog medicatie krijgen? Heeft de patiënt al geürineerd? Hoe zag de ontlasting eruit? Hoe is hij / zij in haar hum? Wat en hoeveel heeft de patiënt gegeten? Dit zijn algemene zaken, daar komt nog de verzorging van de reden van de opname, zoals wondverzorging, bij. Dit alles zal de paraveterinair vastleggen in de patiëntenkaart en mondeling doorgeven aan de dierenarts zodat hij/zij de behandeling en therapie hierop kan afstemmen.

De medewerkers van uw Sterkliniek weten als geen ander hoe het is voor u om uw (zieke)huisdier achter te moeten laten. Zij behandelen elk dier zoals ze hun eigen dier zouden behandelen en lopen vaak zelf met een lege maag, een volle blaas en vieze kleding rond zolang uw dier de zorg en aandacht krijgt die hij of zij verdient. Het blijft een vak waar liefde voor de dieren voorop staat, want elke paraveterinair wilde als klein meisje ‘iets met dieren’ doen als ze later groot zou zijn.

Door: Marloes Vork, senior-paraveterinair, uitgave 12 SterK. magazine

De KwaliteitscoördinatorFoto paraveterinair in het laboratorium

Uniek in Nederland is het kwaliteitssysteem van het samenwerkingsverband Sterkliniek Dierenartsen. De oprichters van Sterkliniek Dierenartsen waren het erover eens dat zij de best mogelijke kwaliteit moeten bieden aan de cliënten en patiënten en hebben verschillende manieren gevonden om dit te realiseren. Het kwaliteitssysteem zal altijd in ontwikkeling blijven wat correcte documentatie en communicatie tussen de Sterkliniek Dierenartsen organisatie en de lokale Sterklinieken enorm belangrijk maakt. Om dit te coördineren zijn er binnen elke Sterkliniek vaak 1 of 2 medewerkers aangewezen. Vaak (ook) een paraveterinair, de kwaliteitscoördinator.
Enkele kwaliteitseisen die de kwaliteitscoördinator binnen de eigen Sterkliniek moet organiseren, coördineren en documenteren zijn:

Best Practice Richtlijnen
In samenwerking met specialisten in hun vakgebied zijn er verschillende behandelingsprotocollen opgesteld voor veel voorkomende aandoeningen. Aangezien behandelingsmethoden, medisch inzicht en medicijnen continue in ontwikkeling zijn is het van belang dat onze protocollen up to date blijven. Dit gebeurd met behulp van het Sterkliniek kwaliteitsteam en hun samenwerking met specialisten in Nederland en Europa. Het is de bedoeling dat de kwaliteitscoördinator erop toeziet dat elk dier volgens het protocol de beste medische zorg ontvangt die mogelijk is.

Nascholing
In de veterinaire branche is geen sprake van verplichte nascholing voor dierenartsen en/of paraveterinairen. Dit ontbreekt terwijl de medische mogelijkheden zich altijd blijven ontwikkelen. Om die reden zijn alle medewerkers van alle Sterkliniek Dierenartsen verplicht om jaarlijks aan een verplicht aantal nascholingsuren te voldoen.

Patiënt documentatie en registratie
Het spreekt bijna voor zich dat alle handelingen met een dier en communicatie over een dier ten alle tijden digitaal vastgelegd wordt. Op deze manier kan er geen informatie ontbreken en kan de dierenarts of paraveterinair te allen tijden over alle medische informatie van het dier beschikken. Dit is bijvoorbeeld al van belang wanneer de eigenaar een anti-parasitair middel komt ophalen die niet samen gegeven kan worden met bepaalde medicijnen. Uw Sterkliniek is hiervan op de hoogte en zal het advies hierop aanpassen. De kwaliteitscoördinator moet samen met de collega’s zorgen dat de documentatie steekproefsgewijs gecontroleerd wordt. Op deze manier is overdracht van patiëntinformatie binnen het team gewaarborgd.

Apparatuur
Sterkliniek Dierenartsen zorgt ervoor dat de röntgenapparatuur, anesthesieapparatuur en laboratoriumapparatuur jaarlijks door externe bedrijven gecontroleerd wordt. Omdat er gedurende het jaar ook kuren kunnen ontstaan moeten de Sterklinieken zelf periodieke controles uitvoeren om de correctheid van de apparatuur te blijven controleren. Dit is niet alleen van toepassing op de grotere machines maar ook zelfs op de thermometers in de koelkasten. Het mag immers niet voorkomen dat medicijnen die koel bewaard moeten blijven te warm worden. De kwaliteitscoördinator zorgt voor de organisatie en registraties van de controles en grijpt in wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Medicijnen
De opslag en het omgaan met medicijnen, van wormenkuur tot aan de opiaten, gebeurt ten alle tijden volgens de regels. Per medicijn is bekend hoe en waar het opgeslagen hoort te worden. Om de kwaliteit van de medicijnen te waarborgen worden deze eisen altijd gehonoreerd. Controle of dit daadwerkelijk gebeurd en wekelijkse controle van de verloopdata is één van de taken van de kwaliteitscoördinator.

Certificering
Om te controleren of alle 80 Sterkliniek vestigingen zich houden aan het kwaliteitssysteem van Sterkliniek Dierenartsen wordt elke kliniek elk jaar gecontroleerd. Die controle wordt uitgevoerd door het Sterkliniek Visitatiecommissie en door Lloyd’s Quality Register Assurance (LQRA). Ook de overkoepelende organisatie Sterkliniek Dierenartsen wordt jaarlijks door LQRA getoetst om de ISO 9001:2015 certificering te behouden. De kwaliteitscoördinator moet er tijdens de controles voor zorgen dat alles keurig in orde is zodat het Sterkliniek lidmaatschap niet in gevaar komt.

De rol van de kwaliteitscoördinator binnen de Sterkliniek is er dus één die veel tijd, aandacht, kennis en kunde vergt. Niet alleen worden de bijbehorende werkzaamheden gecontroleerd door de directe collega’s van het eigen team maar ook door collega’s van andere Sterklinieken en dus ook van een externe partij (LQRA). Dit alles om de kwaliteit van zorg voor de dieren ten alle tijden te kunnen waarborgen. Sterkliniek is er samen met de huisdiereigenaar voor de welzijn van het huisdier!

Door: Marloes Vork, senior-paraveterinair, uitgave 13 SterK. magazine


De baliemedewerkster

Foto van paraveterinair bij de balieEen belangrijke taak in het dagelijkse werk van een paraveterinair is het baliewerk. Zoals in een vorige uitgave van SterK aangegeven is gaan veel paraveterinairen dit werk doen omdat ze van dieren houden. Dat er ook nog een huisdiereigenaar bij komt kijken is iets waar veel paraveterinairen (en dierenartsen) aan moeten wennen.
Het contact met de dieren, zelfs als de dieren bang of ziek zijn, gaat de paraveterinair natuurlijk af. Het contact met de eigenaar, die emotioneel of gestresst kan zijn, is iets waar elke paraveterinair mee om moet leren gaan. Toch is het erg belangrijk dat hier veel tijd aan wordt besteed, want een paraveterinair als baliemedewerkster is van groot belang in een dierenkliniek en kan niet zomaar vervangen worden door een receptioniste.

Telefonische triage
De paraveterinair moet bij elk telefoongesprek met een huisdiereigenaar inschatten hoe ernstig de situatie is. Niet alle huisdier- eigenaren vinden het prettig, maar het is van groot belang om gerichte vragen te stellen om zo al naar een diagnosestelling toe te werken. Een voorbeeld: een eigenaar belt om aan te geven dat de hond opvallend veel drinkt en urineert. Bij een bekende hond van de praktijk kan de paraveterinair in de patiëntgegevens al zien wat de leeftijd is van de hond, of het een reu of een teef is en of hij/zij gesteriliseerd is of niet. Als dit telefoontje gaat over een wat oudere, niet- gesteriliseerde teef is de eerste vraag die de paraveterinair stelt wanneer de hond voor het laatst loops is geweest. Is dit ongeveer 2 maanden geleden dan is de kans aanwezig dat de hond een pyometra (baarmoederontsteking) heeft. Een spoedeisende situatie.

Medicijnafgifte
Een andere reden waarom niet zomaar iedereen het baliewerk van een dierenartsenpraktijk kan doen is omdat in Nederland de dierenartsenpraktijken hun eigen medicijnapotheek hebben. Er worden dagelijks veel medicijnen verstrekt aan allerlei diersoorten van allerlei leeftijden met allerlei medische achtergronden. De paraveterinair moet opletten dat de juiste medicijnen met de juiste dosering naar de juiste patiënten gaan. Omdat sommige medicijnen niet met elkaar gecombineerd mogen worden gebeurd uitgifte van nieuwe medicatie altijd door een dierenarts.

Voedingsadvies
Niet onbelangrijk is diervoeding. Een goede gezondheid begint met de juiste voeding. Mensen halen hun voedingsstoffen uit een groot scala aan producten terwijl we voor onze huisdieren moeten vertrouwen op vaak één voedingssoort. Het is van belang dat de voedingskeuze is afgestemd op het diersoort, de leeftijd, de medische achtergrond, de leefomgeving en de lichaamsconditie van het dier. Misschien nog belangrijker: wanneer is het verstandig om voeding te wijzigen? Bijvoorbeeld na een operatie of na het behalen van een bepaalde leeftijd. Of laat voeding het eerste medicijn zijn en probeer zo een kleine aandoening niet groter te laten worden. De paraveterinair geeft hierover graag advies.

Agendaplanning
Het is prettig voor dier, eigenaar en dierenarts dat er tijdens de afspraak voldoende tijd is voor het onderzoeken van het dier, de diagnosestelling en het bespreken van de behandelingsopties. Het is dus van belang dat de paraveterinair op basis van het telefoongesprek met de huisdiereigenaar een goede inschatting maakt van de klachten/ symptomen en vast bedenkt wat de dierenarts later tijdens de afspraak zou kunnen gaan doen om een diagnose te kunnen stellen.
Misschien moet er bloedonderzoek gedaan worden, huidafkrabsels genomen worden, röntgenfoto’s of een echo gemaakt worden. Deze onderzoeksmogelijkheden hebben meer tijd nodig dan alleen het lichamelijke onderzoek en moet dus vrijgemaakt worden in de agenda om ervoor te zorgen dat dier en eigenaar voldoende tijd krijgen en om wachttijden voor de volgende afspraken zo kort mogelijk te houden.

De veterinaire kennis van de paraveterinair is van groot belang bij het baliewerk in een dierenkliniek. Om de paraveterinairen van de sterklinieken zo goed mogelijk te ondersteunen bij dit onderdeel van het werk krijgen zij elk jaar de mogelijkheid om een 2-daagse hospitalitycursus van een docent van de Hoge Hotelschool in Maastricht te volgen. Dit zodat u en uw huisdier de beste allround care krijgen die u verdient.

Door: Marloes Vork, senior-paraveterinair, uitgave 14 SterK. magazine

De Consulent

Het paraveterinaire spreekuur of consult is een service waarbij de paraveterinair de huisdiereigenaar en het dier kan begeleiden, advies kan geven of kleine handelingen kan uitvoeren.

Paravet consulent 2Helpende hand
De paraveterinairen staan altijd klaar om met kleine handelingen te helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitdrukken van anaalklieren, niet een klusje waar elk baasje op zit te wachten. Wanneer het dier (vaak honden) last heeft van zijn/haar anaalklieren kunnen ze gaan ‘sleetje rijden’; met de billen over de grond wrijven. Ze kunnen er ook aan willen likken of knagen. Het kan zo zijn dat de anaalklieren gewoon overvuld zijn, bijvoorbeeld omdat de hond zachte ontlasting heeft en daarom niet de klieren kan leegdrukken. Daar kan de paraveterinair gelukkig bij helpen. Het kan ook zijn dat een ander probleem de oorzaak is van de klachten, mocht dat zo zijn dan kan de paraveterinair de dierenarts inschakelen om een kijkje te nemen.

Even stilzitten
Andere handelingen waar paraveterinairen vaak mee helpen is het knippen van de nagels of het verwijderen van teken. Niet elke hond, kat, konijn of cavia vind het prettig als er aan de voeten of nagels gezeten moet worden. Donkere nagels knippen, waarvan je het leven niet kan zien, bij een dier die probeert weg te komen kan thuis een hele uitdaging zijn. Vaak zijn ze bij een bezoekje aan de dierenkliniek al onder de indruk van de omgeving of juist zo afgeleid door snoepjes en aandacht dat de paraveterinair de nagels zonder problemen kan knippen. Ditzelfde geldt bij het verwijderen van een teek. Ook dan moeten de dieren toch echt even stilzitten zodat we dat kleine beestje kunnen pakken.

Wondcontroles
Na een operatie is er altijd sprake van een wondje in de huid. Klein of groot, een verwonding in de huid is een plek die de eerste +/- 10 dagen na de operatie in de gaten gehouden moet worden. Na die periode kijkt de paraveterinair de ‘wond’ na om te controleren of het herstel naar wens verloopt. De wond moet schoon zijn, niet rood, geen vocht uit vloeien, geen bultjes hebben en het dier moet er geen last van hebben. Bij twijfel kan de paraveterinair altijd de mening van de dierenarts vragen en mocht er dan alsnog behandeling nodig zijn dan kan de dierenarts dat gelijk inzetten.

Paraveterinair Sterkliniek consulenteDieetbegeleiding
Dieren die te zwaar zijn of dieren die juist aan moeten sterken kunnen samen met de baasjes onder begeleiding van de paraveterinairen aansterken of juist afvallen. Het dier wordt gewogen, gemeten en gevoeld om gedurende een bepaalde periode (vaak een aantal maanden) het proces in de gaten te houden. Samen maken de eigenaar en de paraveterinair een plan van aanpak om het dier op een verantwoorde manier op het gewenste gewicht te krijgen.

Pillen en prikken
Niet de leukste twee dingen voor zowel dier als voor zijn/haar baasje, maar helaas zijn zowel pillen als prikken soms wel nodig. Wanneer een dier (soms langdurig) medicijnen gebruikt, tegen diabetes behandeld moet worden of bloedcontrole moet ondergaan krijgen zowel dier als eigenaar ermee te maken. De paraveterinair helpt u graag. Zij kan het geven van de medicatie voordoen en u helpen oefenen. Een beetje handigheid is ook voor het diertje wel zo prettig en met een beetje oefening wordt het geven van medicijnen gewoon onderdeel van de dagelijkse routine.

Als uw huisdier chronisch NSAID (bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers) medicatie krijgt is het van belang om het functioneren van de lever en de nieren met enige regelmaat (eenmaal per jaar, afhankelijk van het dier en de medicatie) te controleren. Hiervoor moet de paraveterinair een beetje bloed afnemen die vervolgens in het eigen laboratorium onderzocht kan worden. Mochten er afwijkende nier- en/of leverwaarden zijn dan zal dat met de dierenarts verder opgepakt worden.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat uw paraveterinair voor u en uw dier(en) kan betekenen. Of zij u nu kan helpen met een kleine handeling of juist ondersteunen met een maandenlang traject, zij staat voor u klaar!

Door: Marloes Vork, senior-paraveterinair, uitgave 15 SterK. magazine