Castratie van de hond

Foto hondWat zijn de overwegingen?

Een castratie zorgt ervoor dat een reu onvruchtbaar wordt, maar vaak wordt een castratie uitgevoerd om ongewenst reuen gedrag tegen te gaan. Soms is er sprake van een medische noodzaak om een hond te castreren.

Wat zijn de voordelen van een castratie?

Sommige gedragingen van honden worden versterkt door de aanwezigheid van het mannelijke hormoon testosteron, bijvoorbeeld dominant gedrag naar andere honden, het zogenaamde ‘rijden’ op dieren of mensen of het weglopen van huis. Castratie kan een uitkomst bieden in dit soort gevallen.
Reuen hebben daarnaast vaak last van een wederkerende voorhuidontsteking, deze verdwijnt na een castratie.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Een nadeel is de neiging tot zwaarder worden. Een gecastreerde reu heeft een andere energiebalans dan een intacte reu. Als er niet extra op de lichaamsconditie wordt gelet kan hij dik worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten voeding die dit helpen voorkomen. Uw Sterkliniek-dierenarts of paraveterinair helpt u graag bij het vinden van de juiste voeding. Omdat u als eigenaar de conditie van de hond goed moet reguleren is het verstandig om uw hond regelmatig te (laten) wegen bij uw Sterkliniek.  Dit om het ontwikkelen van overgewicht te voorkomen.

Karakterverandering

Vaak is dit een reden om een reu juist te castreren. Het is tevens een valkuil, wanneer het gedrag van de hond niet goed geïnterpreteerd wordt. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van angstagressie kan een castratie een averechts effect hebben.

Vachtverandering

Bij honden met een halflange (glanzende) vacht valt op dat als ze gecastreerd zijn en ouder worden dat de vacht meer gaat krullen en wat doffer wordt. Dit heeft overigens geen enkele negatieve invloed op de gezondheid van de reu, alleen wat op het uiterlijk. Het moge duidelijk zijn dat bij het ene ras deze gevolgen duidelijker tot uiting (kunnen) komen dan bij een ander ras.

Ons welgemeende advies

Anders als bij de teef, geldt voor de castratie van een de reu een nee-tenzij beleid. Een castratie van een reu is in principe niet nodig, tenzíj er sprake is van ongewenst gedrag of er een medische noodzaak is.

De feitelijke operatie

De beide testikels van de reu worden operatief verwijderd door middel van een snede vlak voor het scrotum. Na de operatie is de hond nog zeer korte tijd in staat nakomelingen te verwekken omdat er nog zaadcellen aanwezig kunnen zijn in de zaadleiders.

Foto weimaranerAlternatief?

Sinds 2008 is er een alternatief voor chirurgische castratie beschikbaar. Dit betreft een implantaat dat met een naald onder huid wordt ingebracht. Het proces is vergelijkbaar met het inbrengen van een identificatiechip.

Het implantaat zorgt voor een remming van de productie van de geslachtshormonen van de reu, die tenminste 6 maanden duurt. Het is een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken en geeft hetzelfde effect als een chirurgische castratie. Het kan gebruikt worden als alternatief voor een definitieve chirurgische castratie.

© Sterkliniek Dierenartsen Ermelo, K. de Munnik, Dierenarts